Keffije viselés miatt rúgta ki három alkalmazottját egy New York-i múzeum

Egy New York-i múzeum kirúgta három alkalmazottját, mert a palesztinokkal szolidaritást vállalva keffijét viseltek – ezzel megsértették a múlt hónapban bevezetett új öltözködési szabályzatot, amely tiltja a „politikai üzeneteket, jelszavakat vagy szimbólumokat”.

A Queensben található Noguchi Múzeum közölte:

„Bár megértjük, hogy a ruhadarab viselésének szándéka a személyes nézetek kifejezése volt, úgy gondoljuk azonban, hogy az ilyen megnyilvánulások akaratlanul is elidegeníthetik sokszínű látogatóink egy részét”.

A közlemény hozzátette: „A múzeumon belül felelősségünk, hogy biztonságos, befogadó és barátságos környezetet teremtsünk a személyzet és a látogatók számára. E környezet fenntartása érdekében úgy döntöttünk, hogy eltávolítjuk a politikai nyilatkozatokat a munkahelyünkről”.

Egy negyedik alkalmazottat, a látogatói szolgáltatások igazgatóját is elbocsátották – számolt be a The New York Times.

A Noguchi Múzeumot Iszamu Noguchi japán-amerikai szobrászművész alapította és munkásságának megőrzésére szentelte, szobrai, építészeti makettjei, rajzai, színpad- és bútortervei láthatók benne.

Natalie Cappellini, a három kirúgott alkalmazott egyike az Instagramra azt posztolta: „Úgy gondolom, hogy a »politikai« szót fegyverként használják a palesztin kultúra és létezés cenzúrázására. A keffije politizálását a vezetés kényszeríti ki”.

Azt mondta, hogy a keffije

„kulturális ruhadarab, és kulturális okokból viseljük”.

Néhány nappal azután, hogy a múzeum megváltoztatta öltözködési szabályzatát, a személyzet 50 tagja, vagyis a személyzet mintegy kétharmada aláírt egy petíciót, amelyben tiltakoztak a döntés ellen.

„A múzeum nem tett semmilyen nyilvános nyilatkozatot a folyamatban lévő gázai háborúval kapcsolatban, de azzal, hogy megváltoztatta az öltözködési szabályzatot, és betiltotta a keffije viselését, nyilvánosan állást foglal”

– áll a petícióban.

Egy maroknyi dolgozó és támogató is összegyűlt a múzeum előtt, akik a következő feliratú plakátokat vitték magukkal: „A kulturális intézmény betiltja a kultúrát”, és ”Noguchi önfeláldozása elég jó ahhoz, hogy pénzzé tegyék. Palesztin szolidaritás? Elég jó ahhoz, hogy betiltsák”, utalva Noguchi 1942-es döntésére, amikor önként egy arizonai fogolytáborba vonult, hogy így tiltakozzon a japán amerikaiak második világháború alatti internálása ellen.

Az alkalmazottak által viselt jellegzetes fekete-fehér keffijét régóta az Izrael elleni palesztin háborúval hozzák összefüggésbe. Ez volt Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetőjének jellegzetes fejfedője, aki számtalan terrorcselekményt hajtott végre izraeli civilek ellen. Arafat a „modern terrorizmus atyjaként” ismert.

Az IDF videót tett közzé az alagútról, amelyben a Hamász kivégezte a túszokat – Neokohn

A videó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!