Újabb lemondás: Távozik az IDF 8200-as elit hírszerző egységének a vezetője

Josszi Sariel dandártábornok a beosztottjainak írt levelében mély sajnálatát fejezi ki a hírszerző egységének a Hamász-támadás során elkövetett hibái miatt.

Az izraeli elit hírszerző egység, a 8200-as számú hírszerző egység parancsnoka, Josszi Sariel dandártábornok csütörtökön lemondott, vállalva a felelősséget az egység kudarcáért a Hamász október 7-i támadásában. Lemondása Aharon Haliva, az IDF hírszerzési főtisztjének áprilisban történt távozását követi. 

A beosztottjainak írt levelében Sariel elismerte, hogy a 8200-as egység nem tudta a tőle elvárt kritikus hírszerzési adatokat szolgáltatni. 

„A Hamász terveivel kapcsolatos információk ellenére nem tudtunk felülemelkedni az alapvető elképzeléseinken” 

– írta, hozzátéve, hogy a támadás óta a kudarc alapvető okaival kapcsolatos kérdésekkel küzdött. „A 8200-as egység kudarca teljes mértékben az én hibám, és mélységesen sajnálom”.

Megtörtént a bejelentés: lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője – Neokohn

Aharon Haliva vezérőrnagy vállalta a felelősséget a saját maga és beosztottjai által elkövetett mulasztásokért.

A világhírű hírszerző egységet számos bírálat érte, amiért túlságosan is a fejlett technológiára támaszkodik, és állítólag elhanyagolja a hagyományos hírszerzési módszereket. Bár az egység feladata a kommunikáció megfigyelése és a potenciális támadások azonosítása volt, nem ismerte fel a Hamász halálos támadásra való felkészülésére utaló jeleket.

A 8200-as egység tevékenységével kapcsolatban vizsgálat indult, amelynek eredményei a jövő hónapban, a mészárlás egyéves évfordulója előtt várhatóak. 

A közelmúltbeli kritikák ellenére a 8200-as egység veteránjai továbbra is nagyon keresettek a csúcstechnológiai cégek és a kockázati tőkealapok körében világszerte, különösen kiberbiztonsági szakértelmük miatt. Az egység volt tagjai számos sikeres technológiai vállalatot alapítottak, amelyek közül ötöt az Egyesült Államokban jegyeznek, és amelyek együttes értéke 160 milliárd dollár.

Álruhás katonák szivárogtak be egy szigorúan titkos izraeli bázisra – Neokohn

A három álruhás tiszt közel három órán keresztül tartózkodott az IDF bázisán anélkül, hogy észrevették volna őket.