Ben-Menachem: Katar veszélyesebb, mint a Hamász vagy a Hezbollah

Az Öböl menti állam olyan probléma, amellyel foglalkozni kell – állítja az izraeli szakértő.

A Mohammed bin Abdulrahman bin Jasszim Al Thani miniszterelnök által vezetett Katar ma központi szerepet játszik az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalásokban. Joni Ben-Menachem, a Jeruzsálemi Biztonsági és Külügyi Központ vezető kutatója azonban azt mondta a JNS-nek, hogy az Öböl menti ország a probléma része a régióban, nem pedig a megoldásé.

Katar szerinte „a gonosz forrása a Közel-Keleten”. Az Izraellel való normalizáció ellen küzd, és teljes mértékben támogatja a „folyótól a tengerig” ideológiát – magyarázta. Ben-Menachem szerint Katar sok éven át „megtévesztette Izraelt azzal, hogy pénzt küldött a gázaiaknak, mert meg akarták vetni a lábukat Gázában”.

És ezt meg is tették, mondta. 

„Izrael nagy hibát követett el azzal, hogy Katarnak teret adott a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon” 

– tette hozzá.

Az állítólagos amerikai nyomásgyakorlás Katarra, hogy az viszont nyomást gyakoroljon a Hamaszra, „egy nagy hazugság, mert a Demokrata Pártnak nincs befolyása Katarra, és nem is akarnak ebbe az irányba menni” – mondta.

A Biden-kormányzat többször is kijelentette, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon Katarra, hogy a Hamász beleegyezzen a túszalkuba.

Nem mellesleg Katarban található az Al-Udeid légibázis, Amerika legnagyobb közel-keleti katonai támaszpontja. Ráadásul Katart az Egyesült Államok „jelentős, nem NATO-szövetségesnek” minősítette. 

A Biden-kormányzatnak azzal kellene nyomást gyakorolnia Dohára, hogy megszünteti ezt a minősítést.

Májusban a The Washington Post egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőt idézett, aki szerint a Biden-kormányzat felszólította Dohát, hogy utasítsa ki a Hamászt, ha a csoport továbbra is elutasítja az Izraellel kötött tűzszüneti megállapodást. 

Ez még nem történt meg.

„Éppen ellenkezőleg, azt mondják, hogy Katar a terrorizmus ellen harcol” – mondta Ben-Menachem a JNS-nek. 

„Ez a legnagyobb vicc. Katar a globális Muzulmán Testvériség vezetője, és propaganda karját, az Al-Dzsazírát használja arra, hogy rosszindulatú hazugságokat terjesszen Amerikáról és Izraelről”

– magyarázta. 

Einat Wilf: A Hamász legyőzése az egyetlen módja a túszok kiszabadításának – Neokohn

Az izraeli baloldalon sem támogatja mindenki a túsztárgyalásokat, illetve a Philadelphi-folyosó feladását.

Ben-Menachem szerint Katar veszélyesebb, mint a Hamász vagy a Hezbollah, mivel rendkívül gazdag, és így olyan helyzetben van, hogy befolyásolni tudja az amerikai kormányokat.

Katar évek óta részt vesz a Demokrata Párt kampányainak finanszírozásában, „különösen Hillary Clinton kampányában” 2016-ban – mondta. Hozzátette, hogy Bill Clinton volt amerikai elnökről ismert, hogy Katarba repült, hogy onnan készpénzzel teli bőröndöket hozzon haza.

Ben-Menachem szerint Donald Trump volt elnök is Katar befolyása alatt állt.

„Biztos vagyok benne, hogy most már Kamala Harrist is támogatják. Nem számíthatunk rájuk [az amerikai kormányokra]” 

– tette hozzá.

Katar nemcsak a Hamász vezetőit látja vendégül, hanem Törökországgal együtt a Muzulmán Testvériség vezetőit is, akiket száműztek Egyiptomból, amikor Abdel Fattah el-Szíszi elnök hatalomra került ott – mondta.

Doha szoros kapcsolatokat ápol a Hamásszal, és vendégül látja néhány magas rangú tagját, köztük Khaled Mashaalt. A Hamász vezetője, Iszmail Haníje is Katarban élt, mielőtt a múlt hónapban Iránban megölték.

A Hamász 2012 óta tart fenn irodát Dohában. Ezt megelőzően a terrorcsoportnak Szíriában volt irodája, de az ottani polgárháború 2011-es kitörése után az Egyesült Államokkal egyeztetve áttelepült.

Katar támogatja a Hamászt, a Hezbollahot és a tálibokat, és jó kapcsolatokat ápol Iránnal.

„Ahol terror van, ott Katar támogatja azt”

– mondta Ben-Menachem, aki elmarasztalta Beni Ganz izraeli ellenzéki politikust, amiért találkozott a katari Al Thani-val.

Ganzot „naivnak” bélyegezve Ben-Menachem azt mondta, hogy ez riasztó, különösen azért, mert Izrael védelmi minisztere volt, és tudja, hogy Katar mennyire érintett a globális terrorizmusban, és hogyan támogatja a Hamászt.

Katar emellett dollármilliárdokat költött arra, hogy befolyást vásároljon számos amerikai egyetemen, kizárólag azzal a céllal, hogy Amerika- és Izrael-ellenes propagandát terjesszen.

Greenfield: Bidenék „nagyszerű” ötlete Libanon és Izrael kibékítésére – Neokohn

Az iszlám terroristákkal való alkudozás nem működik – írja Daniel Greenfield izraeli származású konzervatív újságíró.

Az Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy (ISGAP) korábban már rávilágított az amerikai felsőoktatás Katar és a Muszlim Testvériség általi finanszírozására.

Az ISGAP igazgatója, Charles Asher Small 2019-ben bemutatta intézete „Kövesd a pénzt” című kutatási projektjének eredményeit az amerikai igazságügyi minisztériumnak. A tanulmány az amerikai egyetemek külföldi kormányok, alapítványok és vállalatok által nyújtott illegális finanszírozását vizsgálta, amelyek antidemokratikus és antiszemita ideológiákat támogatnak, és amelyek kapcsolatban állnak a terrorizmussal és a terrorizmus finanszírozásával.

A projekt során először derült fény az amerikai egyetemek jelentős közel-keleti (elsősorban katari) finanszírozására, amelyet nem jelentettek az Oktatási Minisztériumnak, ahogy azt a törvény előírja. 

Az ISGAP szerint „feltárta és megállapította, hogy különösen a Katarból származó külföldi adományok jelentős hatással voltak az amerikai egyetemeken az antiszemita diskurzus és az egyetemi politika növekvő szintjének szítására, valamint az antidemokratikus értékek növekvő támogatására ezekben a felsőoktatási intézményekben”. 

A Texas A&M University az év elején úgy döntött, hogy bezárja katari fióktelepét. 

Az egyetem elnöke, Mark A. Welsh III. Nyugalmazott tábornok, az atomkutatással kapcsolatos biztonsági előírások megsértésének vádjával szembesülve egy levelet tett közzé, amelyben azt állította, hogy „a Texas A&M betartja az összes amerikai törvényt és ügynökségi előírást, amelyek szabályozzák, hogyan kezeljük és jelentjük a nemzetközi kötelezettségvállalásokat”.

A Zachor Jogi Intézet kutatása szerint azonban Katar működteti a Qatar Foundationt, amely külföldi tudományos és kutatóintézetekbe fektet be, többek között a Northwestern, Georgetown, Texas A&M, Carnegie Mellon és Cornell egyetemekre.

Izrael tárt karokkal várja az amerikai egyetemeken rettegő zsidó diákokat – Neokohn

Az izraeli diaszpóraügyi minisztérium felhívást intézett az izraeli egyetemekhez.

Az intézet az év elején egy cikkében arra figyelmeztetett, hogy a Texas A&M leleplezése „valószínűleg csak a jéghegy csúcsa abban, hogy Katar közvetlenül és közvetve hogyan befolyásolja az amerikai intézményeket és a közvéleményt”.

Azt mondták, hogy „kritikus fontosságú, hogy továbbra is fényt derítsünk erre a nagyrészt dokumentálatlan beavatkozásra az amerikai bel- és nemzetközi ügyekbe”.

Nem titok, hogy a Nyugat, beleértve Izraelt is, mély kapcsolatokat ápol Katarral.

A Human Security Centre szerint Katar „az Egyesült Államok egyik fő fegyvervásárlója és fontos energiaexportőr a Nyugat felé, izraeli kereskedelmi irodát működtet annak ellenére, hogy 2009 óta nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai, és 2018 óta a Gázai övezetnek is jelentős adományozója”.

Katar a becslések szerint 1,5 milliárd dollárt utalt át a gázai közszolgáltatások finanszírozására, amelynek nagy részét valószínűleg az izraeli hadsereg által a háború során feltárt terroralagutak építésére fordították. 

Ariel Admoni, a Bar Ilan Egyetem Közel-keleti Tanszékének Katarra szakosodott doktorandusza a JNS-nek elmondta, hogy mindezek ellenére Washington több okból is szövetségesnek tekinti Katart. 

Először is, mondta, „Katar nagymértékben befektet az amerikai gazdaságba”, hozzátéve, hogy „éppen ezen a héten jelentették be, hogy Katar finanszíroz egy texasi kezdeményezést, és összesen 45 milliárd dollárra becsült összegről beszélünk”.

Katar főkonzulja, Sheikha Tamador bint Abdulrahman Al Thani részt vett a texasi Houstonban található Riverside kórház felújításának alapkőletételi ünnepségén, amelyet a Katari Harvey Alap 2,5 millió dolláros hozzájárulással finanszírozott.

Sárkány ellen sárkányfű – Napjaink médiaháborújának gyökerei – Neokohn

Kelet-Európa is örökké a játszma része nemcsak a Közel-Kelet. Kornéli Beáta történész és Közel-Kelet kutató írása.

Másodszor, Admoni szerint „az Egyesült Államok Katarra támaszkodik az Iránnal, a tálibokkal és egyes jelentések szerint a különböző libanoni frakciókkal való kommunikációban is”. 

A harmadik ok szerinte az, hogy Katar úgy reklámozza magát, mint aki a nyugatbarát értékeket vallja. 

Katar azt állítja, hogy az Al-Dzsazíra egy független, sajtószabadságot gyakorló csatorna, míg a Hamász befogadása Doha szerint „az Egyesült Államok kérésének köszönhető, és eszköz arra, hogy kommunikáljanak a szervezettel a régió békéjének megteremtése érdekében”.

„Ez mind hazugság”

– mondta Admoni.

Miközben úgy tűnik, hogy Izrael a Hamásszal folyó tárgyalások tekintetében Katarral tárgyal, Admoni a JNS-nek kifejtette, hogy „a korábbiakkal ellentétben Izrael megértése Katar színjátékával kapcsolatban javult”.

Ugyanakkor elmondta, hogy úgy tűnik, Izrael úgy véli, hogy továbbra is be kell vonnia Katart a túsztárgyalásokba, mivel „nincs más választása”, különösen Doha erős kapcsolatai miatt Washingtonnal.

Ben-Menachem hangsúlyozta a Katar által Izraelre jelentett fenyegetés súlyosságát.

„A Muzulmán Testvériség ideológiája nem ismeri el Izraelt, és el akarja pusztítani az országot” – mondta. „Ezek mind-mind Izrael gyengítésére irányuló trükkök”.

Egyes úgynevezett szakértők úgy vélik, hogy „a közel-keleti békéhez vezető út Dohán keresztül vezet”, de Ben-Menachem határozottan azt javasolta, hogy amint a háború véget ér, „Izraelnek meg kellene szakítania minden kapcsolatot Katarral és bojkottálnia kellene”.

„Izraelnek Katart ellenséges államnak kellene nyilvánítania” – mondta. 

„Ez a kígyó feje”.

Robert C. Castel: Akiknek savanyú a túsz – Neokohn

Roman Gofman tábornok diplomáciai küldetése egy érdekes lakmusztesztje annak, hogy ki hol áll valójában.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.