Respekt: 90 milliárd forinttól esett el egy szatmári üzletember rebbéje kérésére

A rebbe kérésére az egyik ingatlanfejlesztő bejelentette, hogy ezer lakást a piaci ár feléért értékesít, vállalva az ezzel járó 250 millió dolláros (89 milliárd Ft) bevételkiesést – írja az Arutz7.

A New York államban fekvő, szatmári hászidok által lakott város, Kiryas Joel komoly gonddal küzd: a településen annyira megdrágultak az ingatlanok, hogy egyre kevesebben képesek ott lakást venni a közösség tagjai közül.

A közelmúltban rendezett nagygyűlésen, melyen a közösséget alapító Teitelbaum Joel rabbi halálozási évfordulójáról emlékeztek meg, Áháron Teitelbaum, az (egyik) szatmári rebbe szót ejtett az általa vezetett településen elszabadult ingatlanárakról. Amíg öt évvel ezelőtt az átlagos négyzetméterár 1800 dollár (640 ezer Ft) körül mozgott, addig ez az összeg ma már 6000 dollár (2.15 millió Ft).

Ez közel négyszáz százalékos áremelkedést jelent.

Az anticionista ortodox zsidókat bírálta a szatmári rebbe – Neokohn

A Neturei Karta nevű hangos, azonban mindössze néhány száz tagot számláló szervezete még az annak ideológiai gyökeret adó szatmári közösség vezetője szerint is túl messzire ment.

A gondot tetézi, hogy a településen igen sokan, a lakosság mintegy negyven százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

A probléma orvoslására a rebbe bizottságot hozott létre, mely elrendelte, hogy az új építésű ingatlanok esetén a négyzetméterár nem haladhatja meg a 3000 dollárt. Mivel azonban a szabályozás bevezetése időbe telik, a rebbe felvette a kapcsolatot Akiva Hersh Klein helyi ingatlanfejlesztővel és arra kérte, hogy a már építés alatt lévő lakóparkja esetében is a csökkentett árat alkalmazza, annak ellenére, hogy az új szabályozás még nem vonatkozik rá.

Az üzletember eleget tett a rebbe kérésének és kijelentette, hogy ezer lakást a piaci ár feléért fog értékesíteni, vállalva az ezzel járó pénzügyi veszteséget.

Ez a cikk eredetileg a Zsido.com oldalán jelent meg.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Mérgezett cukorkával akartak zsidó gyerekeket ölni New Yorkban – Neokohn

A „Mániákus Gyilkos” nevű szekta 20 éves vezetőjét azzal is vádolják, hogy letartóztatása előtt még megkínzott egy haldokló zsidó beteget.