Újabb fordulat: Rehabilitálnák a kémkedés miatt kivégzett Ethel Rosenberget

Az amerikai kormány egyik vezető kódtörőjének nemrégiben titkosítás alól feloldott feljegyzése azt sugallja, hogy Ethel Rosenberg talán nem is vett részt közvetlenül a Szovjetuniónak való kémkedésben – írja a JNS.

A Rosenberg házaspár fiai által az információszabadságról szóló törvény alapján benyújtott kérelem révén megszerzett dokumentum miatt újból fellángolt a vita Ethel és Julius Rosenberg 1953-as kivégzésének ügye körül.

A feljegyzés, amelyet Meredith Gardner írt, aki nyelvész és kódtörő volt a későbbi Nemzetbiztonsági Ügynökségnél, azt állítja, hogy

bár Ethel Rosenberg tudott férje kémtevékenységéről, ő maga „nem vett részt a munkában”, mert beteg volt.

Ez az értékelés, amelyet Rosenberg 1950. augusztusi letartóztatása után néhány nappal írtak, ellentmond az ügyészség azon vádjának, amely szerint az asszony aktív résztvevője volt férje kémhálózatának.

Robert és Michael Meeropol, Rosenbergék fiai úgy tekintenek a feljegyzésre, mint egy „füstölgő fegyverre”, amely bizonyítja édesanyjuk ártatlanságát.

„Más szóval, a KGB és az NSA végül is egyetértett abban, hogy Ethel nem volt kém” 

– mondta Robert. A testvérek most Joe Biden elnököt sürgetik, hogy adjon ki hivatalos nyilatkozatot édesanyjuk felmentéséről.

100 év után: A bolsevik forradalom miatt szétszakadt zsidó család egyesült újra – Neokohn

A MyHeritage segítségével sikerült újra találkozniuk a Sztálin által szétszakított család leszármazottainak.

A Rosenberg-ügy régóta történelmi viták tárgya. Míg Julius Rosenbergről széles körben elfogadott, hogy szovjet kém volt, Ethel szerepével kapcsolatban évtizedek óta tart a vita.

A most közzétett feljegyzés tovább erősíti azokat az érveket, amelyek szerint Ethelt igazságtalanul ítélték el és végezték ki.

Egyes történészek azonban fenntartják, hogy még mindig vannak bizonyítékok arra, hogy Ethel részt vett férje tevékenységének támogatásában. Harvey Klehr, az Emory Egyetem nyugalmazott történésze azt állítja, hogy bár lehet, hogy közvetlenül nem adott át titkos információkat,

„aktív résztvevője volt férje kémhálózatának”.

A feljegyzés nyilvánosságra hozatala a Meeropolok évek óta tartó erőfeszítései után történt, hogy tisztázzák édesanyjuk nevét.

A Meeropolok úgy vélik, hogy a Gardner-jegyzőkönyv az FBI és az Igazságügyi Minisztérium tisztviselői rendelkezésére állt volna a szüleik elleni nyomozás és büntetőeljárás során. Ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a kódtörő értékelése ellenére miért állították Ethelt bíróság elé, és végül miért végezték ki.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Sztálin paranoiája miatt végezték ki Bauer Ervint, a „biológia Einsteinjét” – Neokohn

A Szovjetunióban élő Bauer házaspár 1937 nyarán egyik napról a másikra eltűnt saját gyermekeik szeme láttára. Hosszú évekig azt sem lehetett tudni, hogy mi lett velük.