Ide vezet a demokraták uszítása: Mit kell tudni Trump újabb merénylőjéről?

Az 58 éves férfit azzal vádolják, hogy vasárnap délután megpróbálta lelőni Donald Trump volt elnököt.

Ryan Wesley Routh-ot nem sokkal az incidens után tartóztatták le a floridai West Palm Beachen található Trump International Golf Clubban. A hatóságok szerint a Secret Service ügynökei rálőttek, miután látták, hogy AK-47-esének torkolata egy kerítésen keresztül célba vette a golfpálya azon részét, ahol Trump játszani tervezett.

A hatóságok az incidenst a Trump elleni merényletkísérletként kezelik.

A tisztviselők által megadott Ryan Wesley Routh nevének háttérellenőrzése során kiderült, hogy jelenleg Hawaiin él, és több tucatszor került már összetűzésbe a rendőrséggel az 1990-es évekig visszamenőleg.

Routh Észak-Karolinából származik, ahol letartóztatásainak listáján szerepel egyszerű kábítószer-birtoklás, jogosítvány nélküli vezetés, lejárt műszaki vizsga és biztosítás nélküli jármű üzemeltetése. Ezen kívül a Greensboro News & Record 2002-ben arról számolt be, hogy Routh-ot letartóztatták, miután háromórás patthelyzetben elbarikádozta magát a tetőfedő cégének irodájában, miután egy közúti ellenőrzést követően egy fegyvert tartott a kezében, mielőtt elmenekült.

Routh 2017-ben Hawaiira költözött, a feljegyzések szerint. Azóta egy másik építőipari céget is indított Hawaiin, amely egyszerű lakóépületeket épít hajléktalanok számára – derül ki egy LinkedIn-oldalról, amely látszólag Routhé.  

Lövések dördültek Trump közelében – Neokohn

Egy AK47-es félautomata kézifegyvert találtak az elnöktől nem messze.

„Nem úgy tűnik, hogy ez valami véletlenszerű fickó, aki egy AK-47-essel sétálgat Trump klubja előtt”

– mondta egy tisztviselő a vasárnap délutáni incidens után.

A merénylő korábban a közösségi médiában kijelentette, hogy „a demokrácia sorsa dől el idén a szavazólapokon”, és „nem veszíthetünk” – megismételve Kamala Harris alelnök és Biden elnök Trump-ellenes retorikáját.

Azt is állította, hogy Trump „rabszolgává akarja tenni az amerikaiakat”.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elbukjunk” – folytatta Routh. „A világ számít ránk, hogy mutatjuk neki az utat”.

Ez hasonló ahhoz a nyelvezethez, amelyet Kamala Harris használ a kampányában. 

Augusztus 29-én egy Savannahban tartott gyűlésen Harris azt mondta: „A demokráciánkért harcolunk”, július 31-én egy houstoni rendezvényen pedig azt, hogy „alapvető szabadságjogainkról van szó a szavazólapon, és a demokráciánkról is” – miután ugyanezen a napon egy diákszövetségi rendezvényen azonos megfogalmazást használt.

FBI: Merénylőket béreltek fel Biden, Donald Trump és Nikki Haley meggyilkolására – Neokohn

Chuck Grassley republikánus szenátor hozott nyilvánosságra egy Iránról szóló FBI-jelentést. Az FBI is megszólalt az ügyben.

Tom Fitton, a Judicial Watch konzervatív jogi csoport elnöke a The Postnak nyilatkozva elmondta,

„nem véletlen, hogy Routh megismételte Kamala és Joe Trump elleni szélsőséges retorikáját. Ezen a ponton ez megbocsáthatatlan uszítás”.

Az incidens híre nem sokkal azután robbant ki, hogy Trumpot biztonságosan kikísérték a golfpályáról. 

A Secret Service egyik tagja vette észre a fegyveres merénylőt, miközben Trump a pálya ötödik lyukán játszott. A tisztviselők szerint a férfi egy AK-47-est, egy go-pro kamerát és két hátizsákot hagyott ott a pálya hatodik lyukát szegélyező kerítés mentén. 

Routh egy terepjáróval menekült el, miután a titkosszolgálat egyik tagja rálőtt, de a hatóságok szerint hamarosan letartóztatták.

Trump kampánya gyorsan kiadott egy közleményt, miszerint a volt elnök biztonságban van, Trump pedig a támogatóinak küldött üzenetben azt követte, hogy „soha nem adja meg magát”. 

Merénylet Amerika és a Nyugat ellen – Neokohn

Trump az ellene elkövetett merénylet során lenyűgöző hidegvérről tett tanúbizonyságot. Lehet finnyákolni, de a Nyugatnak most éppen egy ilyen amerikai elnökre van szüksége.