Horogkereszttel gyalázták meg a brutálisan meggyilkolt francia zsidók emlékét

A franciaországi Nogent-sur-Marne-ban horogkereszttel csúfították el azt az emlékművet, amelyet a 2017-ben és 2018-ban Párizsban elkövetett, borzalmas antiszemita gyilkosságok két áldozatának, Sarah Halimi és Mireille Knollnak szenteltek.

A város polgármestere, Jacques Martin határozottan elítélte a tettet, „vandalizmusnak” nevezve azt, és kijelentette, hogy „a gyűlöletnek nincs helye Nogentben”. Az önkormányzat gyorsan eltávolította az antiszemita feliratot, és a nyomozók rendelkezésére bocsátotta a területet rögzítő térfigyelő kamerák felvételeit – számolt be a jns.org.

A 2022 novemberében felavatott kert különösen fontos a közösség számára.

Sarah Halimi 1951 novemberében született Nogent-sur-Marne-ban, 30 évig dolgozott óvodavezetőként, mielőtt Párizsban meggyilkolták volna.

A polgármester hangsúlyozta, hogy Nogent-sur-Marne-t eddig megkímélte az antiszemitizmusnak az elmúlt hónapokban országszerte tapasztalható fellángolása.

Meggyilkolt holokauszttúlélő fia: „Hogyan ölhették meg ezt az angyalt?” – Neokohn

Mireille Knollt, a 85 éves francia holokauszttúlélőt 2018-ban egy brutális antiszemita támadásban rabolták ki és késelték halálra. A gyilkosainak most zajlik a büntetőpere.

Kijelentette: nem hagyja, hogy az ilyen viselkedés gyökeret verjen városában, és nem tűri a tudatlanságot és a gyűlöletet.

Megerősítette, hogy a város eltökélten meg akarja őrizni Sarah Halimi és Mireille Knoll emlékét, és nem hajlandó „másodszor is meggyilkolni” őket.

2021 áprilisában a francia legfelsőbb bíróság kimondta, hogy Halimi gyilkosa nem vonható büntetőjogi felelősségre.

Polgári csoportok és a zsidó közösség képviselőinek felhívására ezért 2021. április 25-én huszonötezer ember gyűlt össze Franciaország-szerte, hogy tiltakozzon a gyilkosságot követő tárgyalás elmaradása ellen.

A 65 éves Halimit párizsi lakásában verte halálra egy muszlim elkövető „Allah Akbar” kiáltások közepette.

Mireille Knollt, aki 1942-ben menekült el Párizsból a Vel d’Hiv-i razzia elől, 11 késszúrással ölte meg és rabolta ki két muszlim támadó.

Gyilkosait 2021-ben ítélték el – az egyiket felmentették a gyilkosság vádja alól, de lopásért 15 év börtönbüntetésre ítélték, a másikat pedig gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Megakadályozhatták volna a helyszínre kiérkező rendőrök Sarah Halimi meggyilkolását – Neokohn

„Ez egy második Dreyfus-ügy. Szégyen. Nem volt tárgyalás, a gyilkos pedig úton van a szabadság felé” – mondta az egyik francia törvényhozó.

A gonosz tagadása – minden, amit a Sarah Halimi-ügyről tudni kell – Neokohn

A bíróság döntését sokan a jog megcsúfolásának érzik Franciaországban és szerte a világon. Összefoglaló Sarah Halimi ügyéről és annak következményeiről.