Történelmi látogatást tett a Siratófalnál Brazília elnöke

Jair Bolsonaro az első pozíciójában, aki izraeli miniszterelnök társaságában érkezett a helyszínre.

Benjamin Netanjahu társaságában látogatott a jeruzsálemi Siratófalhoz Jair Bolsonaro brazil elnök hétfőn — közölte a The Times of Israel.

Az izraeli sajtó szerint a latin-amerikai vezető lépése akár akár azt az üzenetet is hordozhatja, miszerint Bolsonaro — a nemzetközi közösség többségével ellentétben — kész elismerni Izrael fennhatóságát Jeruzsálem Óvárosa felett.

A brazil politikus látogatásakor Shmuel Rabinovitch rabbi, a Siratófalért felelős vallási vezető a Zsoltárok könyvéből olvasott fel hangosan egy részt. Ezt követően pedig a falhoz tartozó alagútban vett részt idegenvezetésben a két elnök, valamint az egykori Templom vizuális rekonstrukciójáról szóló bemutatót is megtekintettek.

Benjamin Netanjahu és Jair Bolsonaro brazil elnök Jeruzsálemben. Kép forrása: The Times of Israel

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, vasárnap Brazília kereskedelmi képviseletet is nyitott Jeruzsálemben.

Brazília is kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben – Neokohn

Több mint mosolydiplomácia, de kevesebb mint az előzetesen beígért vállalás: vasárnap Brazília kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

„Megtiszteltetés visszatérni Izraelbe. Kormányom elkötelezett abban, hogy partnerségünket erősítsük Izraellel. A népeink közötti barátság történelmi”

— fogalmazott látogatása során Jair Bolsonaro brazil elnök, aki mint „testvérét” karolta át és ölelgette az izraeli miniszterelnököt találkozásukkor.

Netanjahu a repülőtérre is kiutazott „barátjáért”, akinek egyik vendége volt Bolsonaro december 31-i elnöki beiktatásán.