Betegei helyett inkább terroristáira költ a Palesztin Hatóság

A küszködő palesztin kórházak több ezer betege folyamodik izraeli orvosi ellátásért évente, mindez azonban egy csapásra megszűnhet a Palesztin Hatóság legújabb döntése folytán, mellyel az emberi életek kioltását támogatná megmentésük helyett.

A Palesztin Hatóság Egészségügyekért felelős minisztériumának bejelentette, nem küldenek több beteget a ciszjordániai és gázai területekről izraeli kórházakba. A döntéshez adott indoklás szerint a palesztin vezetés túl drágának találja a beavatkozásokat.

„Nem fogunk többé izraeli kórházakba irányítani pácienseket, mert Izrael esetenként túlárazza az orvosi kezeléseket és az engedélyünk nélkül állít ki számlákat”

— szögezte le a The Times of Israelnek adott nyilatkozatában Oszama al-Najjar, a Palesztin Hatóság Egészségügyi Minisztériumának szóvivője, aki hozzátette, a palesztin betegek izraeli kórházakba utalása évente 100 millió dollárt (körülbelül 30 milliárd forintot) emészt fel.

„A döntés egy politikai par excellence, melyet az izraeliek adókifizetésünket érő levonásaira válaszul hoztunk meg.”

— tette hozzá a palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője.

Kevéssel egy fiatal izraeli zsidó lány, Ori Ansbacher idei, februári meggyilkolása után ugyanis az izraeli kabinet úgy döntött, betelt a pohár, és 502 millió sékelnek (közel 40 milliárd forintnak) megfelelő összeget von le az általa begyűjtött, majd a Palesztin Hatóságnak folyósított palesztin adókból, azt követően, hogy nyilvánosságra került, 2018-ban pontosan ekkora összeget fizetett ki a palesztin vezetés bebörtönzött, illetve szabadon engedett izraeliekre támadó terroristáinak.

A 2018 július másodikán elfogadott, majd 2019 február 17-én életbe léptetett új izraeli törvény leszögezi, hogy a Palesztin Hatóság terroristáknak és családjaiknak folyósított kifizetései anyagi ösztönzést jelentenek a terrorra, éppen ezért az állam köteles levonni és befagyasztani azt a összeget, melyet a palesztin vezetés a „mártíroknak” illetve családjaiknak juttat az Izrael által beszedett palesztin adókból.

Amennyiben a Palesztin Hatóság beszünteti a kifizetéseket egy teljes évig, az izraeli kormány dönthet úgy, hogy részben, vagy teljesen mégis folyósítja az összeget annak.

A palesztin vezetés a rendelkezést követően bejelentette, ha a fent említett összeget nem küldi Izrael, inkább ne is küldjön semmit a palesztin adóból.

Merénylet után (fotó: jerusalemonline.com)

Az elvont terror-fizetések összege tehát majdnem 10 milliárddal haladja meg az egészségügyi kiadásokat, így az izraeli orvosi kezelések költségét könnyedén megoldhatná a palesztin vezetés, ha az izraeli életek erőszakos kioltása helyett saját honfitársainak szenvedésére összpontosítaná erőforrásait.

Az eddigi együttműködések értelmében a kezelések árát a Palesztin Hatóság fizette azok esetében, akiket a szakemberek irányítottak izraeli intézetekbe — gyakran a palesztin orvosok megfelelő felkészültsége vagy épp hiányzó eszközök miatt.

Az ügy kapcsán Izrael pénzügyminisztere — aki a számlák kiállításáért felelős egységet is vezeti — hangsúlyozta, hogy az eljárások alapjaként a Párizsi Protokoll, valamint az izraeli jogszabályok szolgálnak, amik nem teszik lehetővé a megkülönböztetett bánásmódot.

„A díjakat teljesen átlátható módon kezeljük, és azok teljesen világos folyamat alapján kerülnek meghatározásra”

— hangsúlyozta az izraeli miniszter a médiának.

A palesztin szóvivő bevallása szerint az előző évben csaknem 50 ezer fő számára segítettek a zsidó államban. Többek között 2014-ben a Hamasz egyik vezetőjének, Iszmail Hanijének a lányát is Tel Avivba szállították orvosi kezelésre, valamint számos más esetben is előfordult, hogy a palesztin terrorcsoport tagjai vagy hozzátartozói izraeli szakemberektől kértek segítséget a múltban.

Mahmoud Daher, a WHO gázai irodájának vezetője szerint még nem világos, hogy a Palesztin Hatóság döntése mennyire lesz negatív hatással a beteg palesztinokra.

„Még nem tudjuk, mik lesznek a következmények, attól függ, milyen sikerrel jár majd az egészségügyi minisztérium a speciális ellátásra szorulók jordániai vagy egyiptomi kórházakba utalásakor.”