Pelosi szerint nincs antiszemita hajlam a Demokrata pártban

Ismét visszautasította az antiszemitizmus vádját a demokraták házelnöke, aki szerint pártját csak provokálni akarják a folyamatos vádaskodásokkal. 

Az „ötleteivel csődbe ment” amerikai elnök legújabb próbálkozásaként értelmezte Nanci Pelosi a CNN-nek adott interjújában azt, hogy Donald Trump egyre gyakrabban vádolja pártját zsidóellenességgel – erről ír az Arutz7 izraeli hírportál.

„Nincsen semmilyen antiszemita hajlama a Demokrata pártnak. Csak azért, mert valakit közülünk azzal akarnak vádolni, nem jelenti azt, hogy rá kellene harapnunk erre a politikai csalira,”

— fogalmazott Nancy Pelosi házelnök Christiane Amanpournak adott dublini interjújában.

Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Mint ismert, az ellenzék egyik prominens képviselője hosszú ideje szembesül párttársát ért éles kritikákkal, amely szerint a Minnesota állam muszlim hitű képviselője, Ilhan Omar több alkalommal is Izrael ellenes és antiszemita jellegű kijelentéseivel vonta magára a figyelmet.

Omar először akkor került éles kritikák kereszttüzébe, mikor twitter bejegyzésében a republikánusokat azzal vádolta meg, hogy azért támogatják Izraelt és a legnagyobb amerikai zsidó lobbiszervezet, az AIPAC fizet nekik ezért. A képviselő később a felháborodás hatására törölte posztját, és bocsánatot kért.

Nem sokkal később újabb botrányt okozott, amikor az amerikai támogatást Izrael irányában „idegen ország felé tett hűségnyilatkozatnak” titulálta, vagyis megkérdőjelezte az azt képviselők patriotizmusát, és azt is képes volt leírni, hogy „Izrael hipnotizálta a világot, Allah ébressze meg az embereket és segítsen nekik, hogy lássák Izrael ördögi cselekedeteit.”

A botrányos kijelentések sorozata nyomán az amerikai képviselőház elfogadott egy határozatot is, amely az antiszemitizmust és gyűlölet minden formája ellen állt ki.

https://neokohn.hu/2019/03/08/elfogadta-a-rasszista-gyuloletet-elitelo-hatarozatot-az-amerikai-kepviselohaz/

A határozat elfogadása után Donald Trump amerikai elnök kijelentette, a Demokrata párt „Izrael-ellenessé” és „zsidóellenessé” vált. Majd nem sokkal később egy zártkörű republikánus találkozón hozzátette, „a demokraták gyűlölik a zsidó embereket.”

Nancy Pelosi ezek után érezte szükségesnek, hogy CNN-en adott interjújában megpróbálja eloszlatni a pártjával kapcsolatos súlyos vádakat.

Pelosi elismerte, hogy mind a mai napig nem beszélt Omarral annak eredeti, botrányos Twitter bejegyzéseivel kapcsolatban, mivel „mindketten olyan elfoglaltak voltak, hogy nem sikerült időt keríteni rá.”

A Demokrata párt egyik legmarkánsabb politikusa ismét elmulasztotta az esélyt, hogy élesen elhatárolódjon Omartól, inkább Trump támadásával próbált helytállni az interjúban. Mint hangsúlyozta: azzal, hogy az amerikai elnök több alkalommal is úgy fogalmazott, hogy pártja nem szereti a zsidókat, és nem Izrael-barát, az elnök hibát követett el.

Pelosi szerint az antiszemitizmus mindig is létező probléma volt, nincs semmi új a nap alatt. A témában a brit Munkáspárt hasonló botrányairól elhíresült vezetőjével, Jeremy Corbynnal is tárgyalt, és aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogyan tekintenek pártja és az antiszemitizmus kapcsolatára.

Az amerikai elnök a héten egy minnesotai rendezvényen megemlítette Omarral kapcsolatban, hogy szerinte a képviselő nagyon „tiszteletlen volt Amerikával és Izraellel szemben is”, és „fogalma sincs az életről”. Trump úgy fogalmazott a szomáliai születésű kollégájáról:

„Nagyon tiszteletlen volt az országunk felé. És őszintén, Izrael felé is nagyon tiszteletlenül nyilvánult meg. Úgy tűnik, fogalma sincs az életről, a valóéletről, hogy az miről is szól. Ez nagyon sajnálatos. Nagyon, nagyon rossz az országnak, ahogyan megnyilvánul. Szerintem ő rendkívül hazafiatlan és szélsőségesen tiszteletlen Amerikával szemben.”