Veszélyben az amerikai-izraeli barátság?

Egyre kevésbé támogatják Izraelt az amerikaiak. A változás különösen erős a jobboldali fiatalok között: csak a 65 év feletti republikánusok állnak többségében az izraeli kormány mellett — írja a Jerusalem Post.

A Pew Research Center kutatásai szerint noha a republikánusok többsége továbbra is Izrael-barát, a fiatalok között egyre kevésbé divatosak a zsidó állam politikáját támogató nézetek.

A kutatás azt mutatta, hogy csak a 65 év feletti republikánusok támogatják többségében az izraeli kormányt (57%).

A fiatal felnőttek között, azaz 30 év alatt csak 27% tekint egyetértőleg az izraeli kormányra.

A fiatal republikánusok ezek mellett kevéssé szimpatizálnak az izraeliekkel, mint néppel is, és inkább támogatják a palesztinokat — a többi republikánus korosztályhoz képest. Esetükben 48% támogatja a palesztin népet, míg a 30 év feletti csoportban ez 30%.

A demokrata fiatalok között a számok nem változtak: a döntő többsége továbbra is a palesztinokat támogatja, illetve az amerikai baloldalon minden korosztály jobban támogatja a palesztinokat, mint amennyire a republikánusok.

Igaz, az izraeli néppel szemben nem ilyen elítélőek a demokraták: a többség ebben a kérdésben nem helyezkedik elutasító álláspontra.

Amnon Cavari, herzliyai Lauder Kormányzási, Diplomáciai és Stratégiai Iskola kutatója szerint

„az amerikaiak Izrael iránti támogatása nagyban csökkent az utóbbi időben, és ez igaz a republikánusokra és a demokratákra egyaránt”.

Az izraeli lap cikke szerint nem túl meglepő, hogy a republikánusokon belül az evangéliumi keresztények támogatják a legjobban Izraelt (73%).

Ezzel szemben a baloldalibb demokraták 55%-a meg van győződve arról, hogy Donald Trump túlságosan Izrael-barát politikát követ.

Összességében az amerikai nép kétharmada (64%) szimpatizál az izraeli néppel, míg kevesebb, mint felük (46%) szimpatizál a palesztin néppel. Utóbbi kérdésben a megoszlás a következő: a republikánusok 34%-a szimpatizál a palesztinokkal, ez a szám azonban 58% a demokratáknál.

A palesztin kormány esetében azonban már sokkal elítélőbb az amerikai nép egésze: mindössze a 19%-uk szimpatizál a palesztin kormánnyal.

A felmérést április első két hetében végezték egy 10 500 fős mintán.

Akik sivát ültek Trump miatt, avagy miért liberálisok az amerikai zsidók? – Neokohn

Az eltérő tapasztalatok egyre messzebb távolítják egymástól az Egyesült Államok és Izrael zsidóságát.