Gendersemleges emojikkal jelentkezett a Google

53 új emojit vezet be a techóriás, melyek elméletileg sem nőként, sem pedig férfiként nem azonosíthatók — írja a Fast Company.

Napjainkra közel 3000 emoji közül válogathat, aki ikonokkal akar kommunikálni. Ráadásul ezek a jelek — amint arra a Fast Company is utal összeállításában — egyre „inkluzívabbak”, azaz már vannak meleg ikonok, színesbőrű ikonok, de még zombi ikonok is, ha esetleg valaki arra vágyna.

Ennek a jelenségnek újabb eleme, hogy a Google legújabb bejelentése szerint Pixel okostelefonjaira 53 új emojit vezet be, és az év végén állítólag Android Q-n is elérhetőek lesznek.

A Google legújabb emojija középen látható. Fotó: Google

Az ikonokat úgy tervezték, hogy a női és férfi megjelenés között helyezkedjenek el,

s mivel a techóriások hamar másolják egymást, a Fast Company feltételezi, hogy az Apple is rövidesen nemsemleges emojikkal fog jelentkezni.

Jennifer Daniel, a lap által megszólaltatott, Google-nél dolgozó tervező szerint a nagy techcégek közül a Google ezzel először ismerte el, hogy az ember neme nem fix, hanem változékony dolog:

„Olyan a helyzet, mint amikor van egy medence, és a víz hideg. Vannak, akik úszni akarnak, de arra várnak, más bemenjen. Mi bementünk a vízbe”.

Daniel jelenleg azért lobbizik, hogy a jövőben olyan, kevéssé felismerhető alakú emojik is legyenek, amelyeknek a faja vagy „más” jellemzői sem megállapíthatók.

Bolondok hajója – Neokohn

A Bolondok hajójának európai és amerikai kabinjait politikailag nem tévesen vélekedők, hanem ellenség lakja. Tatár György publicisztikája.