Ma egy éve nyitották meg az USA jeruzsálemi nagykövetségét

Azóta csak egy állam követte az amerikai példát.

Izrael Állam kikiáltásának 70. évfordulóján, 2018. május 14-én költözött az amerikai képviselet Tel Avivból Jeruzsálembe. A megnyitást követően több ország is jelezte, hogy szintén áthelyezi diplomáciai képviseletét a zsidó állam fővárosába, de ezt eddig csak Guatemala tette meg a valóságban is. A magyar diplomácia idén márciusban külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

https://neokohn.hu/2019/03/19/megnyilt-a-magyar-kulgazdasagi-kepviselet-jeruzsalemben/

Az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetsége terrortámadások és erőszakos tüntetések veszélyére hívta fel az amerikai állampolgárok figyelmét egy évvel azután, hogy Washington egy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette diplomáciai képviseletét.

A nagykövetség honlapján hétfőn megjelent biztonsági figyelmeztetés szerint előfordulhat, hogy terrorcsoportok erőszakos tüntetéseket szerveznek vagy támadást hajtanak végre az évfordulón, amely egybeesik a Tel-Avivban május 14-18. között megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivállal, illetve a nakba napjával, május 15-ével.

A nakba arabul katasztrófát jelent, amivel a palesztinok Izrael állam 1948-as megalapítására utalnak. Ezen a napon minden évben tüntetéseket tartanak, amelyek sokszor erőszakba csapnak át. Tavaly hatvan tiltakozó palesztinnal végeztek az izraeli biztonsági erők a Gázai övezet határán a nakba napján.

A diplomáciai képviselet aláhúzta, hogy a Gázai övezet környékétől távolabb is előfordulhatnak biztonsági incidensek.

A ciszjordániai Rámalláhban és a Gázai övezetben is megmozdulásokat szerveznek szerdára.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este részt vesz egy eseményen, amelyen az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésének egyéves évfordulóját ünneplik.