A mentelmi jogszabály lazításán iparkodik Netanjahu

Az ünnepnapokra és a gázai helyzetre hivatkozással Netanjahu két hét türelmi időt kért a kormányalakításra – írja az ujkelet.live. Az Arutz7 pedig úgy értesült, hogy a kormányfő közben a mentelmi jogszabály enyhítésén iparkodik.

Netanjahu május 29-ig kért haladékot Reuven Rivlin államfőtől, mivel a Likud még nem tudott véglegesen megállapodni potenciális partnereivel.

„2019. április 17-én ön megbízott engem a kormányalakítással. Az ezt követő időszakban munkatársaimmal együtt tárgyalásokat folytattunk azokkal a pártokkal, akik engem ajánlottak önnek, és komoly előrelépést tettünk a kormányalakítás felé”

– fogalmazott Netanjahu.

Azonban Pészah, Jom Hasoá, Jom Hazikaron, Jom Haacmaut és „a Gázai övezet körüli biztonsági helyzet miatt” a miniszterelnök kénytelen élni a törvény által engedélyezett haladékkal, hogy lezárja a tárgyalásokat a partnerekkel és összeállhasson a koalíció.

Rivlin elnök a maximálisan kiszabható 14 nappal hosszabbította meg a határidőt.

Az április 9-i izraeli választásokat Benjamin Netanjahu Likud pártja nyerte, a miniszterelnök zsinórban negyedik, összességében ötödik győzelmét aratta.

Netanjahu: „Egész Izrael miniszterelnöke szándékozom lenni” – Neokohn

A kormányfő vezette jobboldal 65, a baloldal az arab pártokkal együtt viszont mindössze 55 szavazattal várja Rivlin államfő felkérését a kormányalakításra.

A 21. Knesszet képviselői – 49 újonccal – április 30-án tették le az esküt.

Netanjahu új koalíciója várhatóan a két ultraortodox pártból, Jahadut Hatora és Sasz, valamint Jiszráel Beitenu, Jobboldali Pártok Uniója és a Kulanu pártokból fog állni.

Még meg sem alakult, máris új választásokkal zsarolják Netanjahu kormányát – Neokohn

Az Egyesült Tóra és Judaizmus azzal fenyegetőzik, hogy új választás lesz, ha nem teljesítik követelésüket.

Az Arutz7 értesülése szerint Netanjahu koalíciós egyeztető csapata a mentelmi jog szabályainak lazításáról is tárgyal a pártokkal, hogy átmenjen a módosítás, ezzel védelmet biztosítva a miniszterelnöknek az ellene indított eljárásokban.

A tervek szerint a kormány eskütétele után egyből erről szavaz majd a plenáris ülés. Ezzel Netanjahu megúszhatja a korábban már beharangozott  államügyészi meghallgatását.

Az izraeli legfőbb ügyész bejelentette vádemelési szándékát Netanjahu ellen – Neokohn

Avichaj Mandelblit legfőbb ügyész bejelentette, hogy szándékában áll vádat emelni az izraeli miniszterelnök ellen.

A jelenlegi szabályozás szerint a mentelmi jogi ügyekben a házbizottság és a plenáris ülés is szavaz, a módosítás alapján viszont elég lenne a bizottsági döntés, nem lenne szükség a plenáris ülésen szükséges 65 támogató szavazatra.

A kormány várhatóan június elején alakul meg, a legfőbb ügyészi meghallgatás pedig egy hónappal később lesz, hacsak addig nem szüntetik meg az eljárást Netanjahu ellen.