„Sosem tekintettek rám zsidóként” — mondja Chicago leköszönő polgármestere

Rahm Emanuel, aki 2011 óta amerika harmadik legnagyobb városának demokrata polgármestere, pályafutását összegző interjút adott egy chicagói műsornak, melyet a Forward szemlézett.

A Chicago Tonight adásában arról is kérdezték Emanuelt, hogy érték-e támadások zsidó származása miatt polgármestersége alatt.

Emanuel erre úgy felelt, hogy

„az antiszemitizmus jelensége évezredek óta az, hogy a zsidóra »idegenként« tekintenek”.

A politikus ezt követően felidézte, hogy mikor kongresszusi képviselő kívánt lenni, ő volt az egyetlen jelölt, akit felszólítottak: mutassa be születési anyakönyvi kivonatát. Mikor polgármester-jelölt volt, hasonlóan kértek tőle igazolást a lakhelyéről.

„Persze erre lehetne mondani, hogy nem antiszemitizmus, és ez igaz is lenne. De ha a város első zsidó polgármestere, vagy az első zsidó kongresszusi képviselő, aki egy hagyományosan katolikus körzetet képvisel, arra van kényszerítve, hogy bizonyítsa: a közösség tagja, és nem pedig valaki más, akkor az egy történelmi folyamatba illeszkedik”

— tette hozzá.

Ennek ellenére a polgármester úgy véli, hogy a város lakossága jó értékeket képvisel, és ezért nem kritizálta nyilvánosan a tényt, hogy ilyen dokumentumokat kértek tőle.

„Ismerem Chicago lakosságát. Nem tekintettek rám zsidó polgármesterként. Úgy tekintettek rám, mint a polgármesterre, aki történetesen zsidó. És elfogadták azokat az eszméket, amikben hittem”.

A leköszönő polgármester azt is hozzátette, hogy nem mindig az volt a célja, hogy szeressék, hanem inkább az, hogy a város ügyei előre haladjanak — még akkor is, ha ezért sokan durvának tartották a stílusát.

Emanuel apja izraeli származású, az Irgun harcosa volt. Vezetéknevét testvérének neve után vette fel, akit arab zavargók öltek meg a harmincas években.

Menekülniük kéne az amerikai zsidóknak? – Neokohn

Egy izraeli nyílt levél alijázásra buzdítja a poway-i megtámadott zsinagóga közösségét.