Irán válaszolt: négyszeresére növelte az urándúsítást

Négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését iráni félhivatalos hírügynökségek jelentése szerint az iszlám köztársaság, amely a nemrég bejelentette, hogy korlátozni fogja az atomalkuban vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését.

A Tasnim a natanzi urándúsító létesítmény egyik tisztségviselőjére hivatkozva adott hírt arról, hogy négyszer több 3,67 százalékosra dúsított uránt állítanak elő. Erről a Fars hírügynökség is beszámolt.

Alacsonyan dúsított uránból 300 kilogrammot tárolhat Irán, az e fölötti mennyiséget exportálnia kell, most viszont, a termelés növelése miatt a határérték főlé kerülhet annak menyisége.

A 2015-ös egyezmény szerint az urán dúsításának felső határa 15 éven át 3,67 százalék lehet. Az atombomba előállításához 90 százalékosra dúsított uránra van szükség, Iránnak korábban legfeljebb 20 százalékosra dúsított uránja volt.

A 20 százalékot meghaladó dúsítástól eljutni a 90 százalékosig azonban nem akkora ugrás, mint a 20 százalék körüli dúsítás elérése – idézett szakértőket az AP hírügynökség.

Irán a tudósítások szerint értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) az intézkedésről.

Korábban Irak fővárosában, Bagdadban csapódott be rakéta az amerikai követség épülete mellett. Az elkövetők Irán által támogatott milicisták lehettek.

Trump: „Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz” – Neokohn

„Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz” — fenyegette meg a közel-keleti nemzetet Twitteren Donald Trump amerikai elnök nem sokkal azt követően, hogy rakéta csapódott be a bagdadi amerikai nagykövetség épülete mellett.

Nemrég derült ki, hogy Trump megállapodott a Perzsa-öböl menti arab államokkal, hogy Washington tovább növelhesse katonai erejét a régióban Irán elrettentése érdekében.

Trump összefogott az Öböl-menti államokkal Irán ellen – Neokohn

Szaúd-Arábia és más Arab-öböl menti országok megengedték az Egyesült Államoknak, hogy tovább növelje katonai erejét a térségben Irán elrettentésére.

Európai vezetők két hete súlyos következményekkel fenyegették Iránt, ha felmondja az atomalkut és fokozza az urándúsítást.

Beindult az üzengetés Irán váratlan lépése után – Neokohn

Következményei lesznek, ha Irán felrúgja az egyezséget és újra urándúsításba kezd – üzenték az atomalku európai aláírói Teheránnak. Netanjahu kijelentette: Izrael nem hagyja Iránnak, hogy atomfegyvert gyártson.