Félmillió eurót adott a holland kormány tavaly a Palesztin Hatóságnak

A CIDI holland zsidó jogvédő szervezet szúrta ki, hogy a holland külügyminisztérium tavalyi évre vonatkozó jelentésében különös összegek szerepelnek.

A holland külügyminisztérium rámálláh-i nagykövetségén keresztül 153 millió forintot (489 ezer eurót) költött el titkos emberi jogi projektekre a Palesztin Hatóság területén.

A kimutatás szerint — melyet a holland külügy éves szinten közöl a holland kormány emberi jogi támogatásait illetően — az összeget a következő célokra költötték el: „különböző, bizalmas projektek” a palesztin területeken.

Mint a CIDI megjegyzi, a tavalyi kimutatásban hasonló, bizalmas kategória nem szerepelt, így hát az új gyakorlat bevezetése mindenképpen figyelemre érdemes.

A holland zsidó jogvédő szervezet közölte, hogy a változással kapcsolatban kérdést fog feltenni a minisztériumnak.

A jogvédő iroda megjegyzi, hogy a pénzösszeg az „egyéb” címszó alatt lett elszámolva, mely kategóriában csak olyan országok szerepelnek, mint Törökország, Irak, Szíria, a Fülöp-szigetek, Oroszország és Costa Rica.

A CIDI azt is megemlíti oldalán, hogy visszaélések már korábban is tapasztalhatóak voltak Hollandia rámálláh-i követsége körül.

Hollandiában a liberális VVD párt kormányoz immár közel tíz éve.

Bajba kerülhet, aki kipával lép ma utcára Hollandiában – Neokohn

A holland főrabbi napirendjét előre megosztja a holland rendőrséggel, hogy tudják: mikor, merre jár.