Antiszemita botrányba keveredett a Berlini Zsidó Múzeum

Az elmúlt időszak eseményei után a német zsidóság egyik vezetője azt is megkérdőjelezte, jogos-e a zsidó szó a múzeum nevében.

Lemondásáról tett bejelentést pénteken Peter Schäfer, a Berlini Zsidó Múzeum igazgatója, a „további károk elkerülése érdekében” — olvasható a Jerusalem Post cikkében, ami emlékeztet: egy héttel ezelőtt az intézmény Twitter-bejegyzésében egy baloldali német lap írását osztotta meg követőivel, amelynek szerzője annak a határozatnak a visszavonására szólította fel a Bundestag tagjait, ami antiszemitizmusnak minősítette az amúgy nyíltan Izrael-ellenes BDS mozgalmat.

A berlini múzeum megnyilvánulásáért Katharina Schmidt-Narischkin szóvivőt tartják felelősnek, akit azóta elbocsátottak.

Az intézmény vezetőségét azért is többen kritikával illették a múltban, mert szerintük a Jeruzsálemről szóló kiállítás meglehetősen egyoldalúan — a zsidóság szerepét lebecsülve — mutatta be mindeddig.

Márciusban pedig Schäfer meghívására az iráni rezsim egyik képviselője, Seyes Ali Moudzsani tett látogatást a múzeumban.

Habár néhány héttel ezelőtt megbánásról beszélt Schäfer, márciusban még úgy tűnt, hogy örömmel fogadta a perzsa férfit, aki azt próbálta meg bebizonyítani, hogy az anticionizmus nem antiszemitizmus.

Az NGO Monitor igazgatója, Gerald Steinberg professzor elsőként 2012-ben használta a „zsidó-ellenes múzeum” kifejezést a berlini intézménnyel összefüggésben — azt követően, hogy ott vendégül látták Judith Butler BDS-aktivistát is, aki 2006-ban még a Hezbollah és Hamász terrorszervezetek melletti szimpátiájának adott hangot.

Németország valamiért nem tekinti terrorszervezetnek a Hezbollah-t – Neokohn

A főáramú pártok mind leszavazták az AfD javaslatát a libanoni terroristák „politikai szárnyának” betiltásáról.

A botrányos eseménysorozatokat látva Dr. Josef Schuster, a közel 100 ezer taggal bíró Német Zsidók Központi Tanácsának elnöke is felháborodását fejezte ki:

„Ami sok, az sok”

— mondta a zsidó vezető, aki szerint a Berlini Zsidó Múzeumban teljesen „elszabadult”.

„Ilyen körülmények között el kellene gondolkozni, hogy a ‘zsidó’ szó egyáltalán megállja-e a helyét ebben az esetben”

— tette hozzá a legutóbbi Twitter-bejegyzés kapcsán.

Peter Schäfer pénteki lemondását követően helyettese, Martin Michaelis veszi át a vezetést. „Minden érintett felelősnek azon kell most dolgoznia, hogy a Berlini Zsidó Múzeum ismét a tartalmi ügyekre tudjon fókuszálni a munkájában”

— szólalt meg az ügyben Monika Grütters, Németország kulturális minisztere.

Németország továbbra is palesztin államot szeretne – Neokohn

Heiko Maas külügyminiszter egy nappal azután nyilatkozta ezt, hogy az Egyesült Államok izraeli követe ellentétes értelemben nyilatkozott.