Bocsánatot kért az araboktól az izraeli exkormányfő

Ehud Barak vállalja a felelősséget, amiért az észak-izraeli arab lázongásokban a rendőrség 2000-ben brutális erőkkel lépett fel a tüntetők ellen, több fiatal halálát okozva — írja az Izraelinfo.

Ehud Barak 1999 és 2001 között Izrael miniszterelnöke volt, ebben a minőségében követte meg az izraeli arab állampolgárokat a kormányzása idején elkövetett rendőri brutalitásért.

Az Izraelinfo értékelése szerint a bocsánatkérés időzítése közeledést jelenthet a radikális baloldali Merec párthoz, hogy új, Demokratikus Izrael nevű pártjával szövetségre tudjanak lépni, s a Merecre szavazó mintegy másfél mandátumot jelentő arab szavazókat ne riassza el annyira a szeptemberi választásokon a pártszövetségtől.

Kannabiszgyáros exkormányfő is beleáll az izraeli választási kampányba – Neokohn

Ehud Barak szerint meg kell semmisíteni Benjámin Netanjahu miniszterelnök rendszerét.

Fontos határidő közeledik a választási kampányban, ugyanis augusztus elsejéig kell a pártoknak benyújtani végleges listájukat a szeptember 17-i választásokhoz, s addig alakíthatnak választási szövetségeket az egyedül a bejutási küszöb környékén imbolygó kisebb jobb- és baloldali pártok.

Izraeli választások: továbbra sem látszik az alagút vége – Neokohn

A határidő végéig még van ugyan néhány nap, ezért a közös listák még nem véglegesek és mindkét oldalon várható változás, a szeptemberi kormányalakítás azonban újabb kudarcba fulladhat.