Tamás Gáspár Miklós Trump Iránnal szembeni fenyegetése ellen tüntetett

A Mérce nyújtott élő közvetítést a budapesti amerikai követség előtt tartott apró tüntetésről, melynek célja az elhangzottak szerint az Iránnal szembeni amerikai „háborús fenyegetés” elítélése volt.

Ugyan a tüntetés Facebook-eseményét (már ha volt ilyen) szerkesztőségünk nem lelte fel, a tüntetésen felszólaló Tamás Gáspár Miklós filozófus angol nyelvű szavaiból következtetni lehetett a tüntetés céljaira.

„Ismét a háború veszélye fenyeget, relatíve hosszú békés időszakot követően” — hívta fel a figyelmet TGM.

Szavai kissé nehezen kivehetők a videón, ám ezt követően úgy hangzik, mintha a filozófus „fehér világként” utalna Európára és Észak-Amerikára.

TGM az elnyomó nyugati hatalmak ellen tüntet, kezében valamelyik radikális baloldali szervezet zászlajával. Fotó: Mérce

TGM szerint

„a Trump-kormány lépéseket tesz, hogy megzavarja a nemzetközi szervezeteket” és szerződéseket, melyek eddig „garantálták a világbékét”.

A filozófus úgy véli, „fel kell tennünk magunknak a kérdést: mi történt a fegyverzetcsökkentés” elvével? Itt arra utalt, hogy az Egyesült Államok tavaly májusban kilépett az Iránnal kötött atomalkuból.

Mint kiemelte beszédében,

„a legegyértelműbben ellene vagyunk az Egyesült Államok Irán elleni háborús fenyegetésének”.

A filozófus ezek mellett éleslátóan arra is utalt, hogy „a szerep, amit Irán játszik olyan helyeken, mint Szíria, nem tekinthető progresszív szerepnek”.

„Rossz fiúkról, és még rosszabb fiúkról beszélünk”,

vélte TGM, utóbbival láthatóan az Egyesült Államokra utalva. TGM elítélte az Egyesült Államok kilépését is az INF szerződésből, ami szerinte csak a nukleáris fegyverkezési verseny fokozódásához vezethet.

A filozófus végül „a demokratikus és szabad megoldások mellett” állt ki beszédében.

Mint emlékezetes, TGM korábbi publicisztikájában Izraelt „fehér telepes államnak” nevezte.

Olvasóink „Haditerv” gyűjtőcímke alatt megjelent híreinkből tájékozódhatnak a totalitárius iszlám köztársaság Egyesült Államokat és Izraelt érő provokációiról, illetve ajánljuk interjúnkat Joszi Kuperwasser tartalékos izraeli dandártábornokkal és biztonságpolitikai elemzővel arról, hogy az Iránnal kötött atomalku miért nem garancia az iráni atomfegyver létrejöttének megelőzésére.

„Iránnak egy célja van: az atomfegyver” – Joszi Kuperwasser tartalékos izraeli dandártábornok a Neokohnnak – Neokohn

Kuperwasser a muszlim világ radikális és pragmatikus elemei közötti harcról, illetve a migrációs válság zsidóságra gyakorolt hatásáról is beszélt lapunknak.