Iráni dzsúdós kér menedéket Németországban, a perzsák a zsidókat okolják

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke állítólag segített egy iráni dzsúdósnak Németországba repülni – ahol menedékjogért folyamodik –, miután Teherán nyomást gyakorolt rá, hogy veszítsen el egy mérkőzést múlt héten a tokiói világbajnokságon, nehogy harcolnia kelljen izraeli ellenfelével — írja az Ujkelet.live.

Az IJF elnöke, Marius Vizer szombaton megerősítette a japán médiának, hogy Saeid Mollaei iráni dzsúdós biztonságban megérkezett Berlinbe, ahol menedékjogi kérelmet készül beadni.

Iráni médiaforrások Vizert vádolták azzal, hogy Izraellel karöltve ártani akart az iszlám köztársaság nemzetközi megítélésének: mint állították, az IJF elnöke kapcsolatba lépett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Az Iran International hálózat szerint Vizer autót rendelt egy német biztonsági őrrel, hogy vegye fel az iráni dzsúdóst a versenyről, és vigye ki a repülőtérre.

“Ez az IJF és Izrael összeesküvése volt,” jelentette ki az Iran International.

Vizer azonban azt mondta a japán médiának, hogy Mollaei megkereste őt és bizalmasan közölte, hogy az iráni kormány nyomást gyakorolt rá, hogy veszítse el az elődöntőt a belga Matthias Casse ellen, hogy elkerülje az izraeli Sagi Mukit a döntőben. Muki végül megnyerte a bajnokságot, és ezzel ő lett az első VB aranyat nyerő izraeli férfi dzsúdós. Vizer szerint Mollaei tájékoztatta, hogy Teherán még a családtagjaival is felvette a kapcsolatot, hogy további nyomást gyakoroljon a sportolóra, hogy veszítsen.

Az Ujkelet.live szerint íratlan törvény, hogy Irán nem engedélyezi sportolóinak, hogy izraeliekkel versenyezzenek.

A „büdös zsidó”, aki 75 év után világrekorderként tért vissza Budapestre – Neokohn

Deportálása után először jött Magyarországra Shaul Ladany, 83 éves világrekorder távgyalogló, aki nem csak a holokausztot, de izraeli olimpikonként az 1972-es müncheni terrort is túlélte.