Ultramodern tankokat mutattak be Izraelben

Mesterséges intelligencia, kibervédelem és hibrid meghajtás – egy sor izgalmas jövőbeli megoldással kecsegtet a Carmel program.

Három új típusú páncélozott jármű részleteit tárta nyilvánosság elé vasárnap Izrael védelmi ügyekért felelős minisztériuma a Carmel nevű hadi program keretein belül, amit három évvel ezelőtt indítottak el.

A hivatalos szerv által közzé tett információk szerint a program elsődleges célja, hogy az izraeli tankokat még hatékonyabbá, innovatívabbá és könnyebben irányíthatóvá tegyék, ráadásul mindezt a lehető legalacsonyabb kiadások mellett.

„A program célja az volt, hogy fejlessze a jövő harctereihez szükséges technológiát, operatív fölényt fenntartva a technológiai fölény révén”

— szerepelt a minisztérium közleményében a The Times of Israel szerint.

Az izraeli kormány három vállalatot kért fel a feladatra, így az Elbit, Rafael és az Israel Aerospace Industries (IAI) fejlesztői egyszerre dolgozhattak olyan jármű kialakításán, aminél az is szempont volt, hogy — a mostani négy helyett — kettő katona irányításával is képes legyen működni.

Az egyes prototípusok vasárnapi bemutatóján az Egyesült Államok képviselői is részt vettek, és sajtóértesülések szerint már több ország érdeklődést mutatott az új technológiák után.

הרק”ם העתידי של צה”ל – הכרמל Carmel : Israel’s future AFV – IAI, RAFAEL and ELBIT prototypes

Carmel is the future AFV of Israel.Includes next gen Active Protection System and Mine Detection and Neutralization system.Touch screen and IronVision helmet…

Az Elbit modelljére többek között egy olyan különleges sisakot is rászereltek (Iron Vision), aminek kamerái és szenzorai 360 fokos képet mutatnak a tank irányítói számára, akiknek a mesterséges intelligencia adta lehetőségek további előnyöket biztosítanak.

A Rafael által kifejlesztett járműben pedig egy olyan átlátszó pilótafülkét alakítottak ki, ami szintén panorámaképet biztosít a katonák számára, továbbá az IAI Xbox-szerű vezérlőrendszere is megkönnyítheti a tankok irányítását a távoli jövőben.

https://neokohn.hu/2019/06/11/repulo-villanyautot-tervezett-egy-izraeli-startup/

Az izraeli hadsereg által jelenleg használt Merkava típusú tankok közel 40 éve állnak szolgálatban.