Hogyan lettek Izraelben a kecskékből tűzoltók?

Izraeli városok környezetbarát módszerrel próbálják megakadályozni az erdőtüzeket. 

Izraeli kutatók felfedezték, hogy a legeltetés, különösen a kecskék legeltetése alkalmas lehet arra, hogy csökkentse a nyári bozóttüzeket – írja az ISRAEL21c. 

Az erdőkben a sűrű cserjeszint az, ahol a tűz a leggyorsabban terjed. Viszont a cserjeszint lenyírása és elpusztítása rossz hatással van a ökoszisztémára és károsítja a talajminőséget. Viszont ha a cserjét kecskék legelik le, mondhatni a kecske is jól lakik a környezet is megmarad.

Tehenek és birkák is segíthetnek a cserjeszint megtisztításában, azonban ők elsősorban a füvet szeretik, míg a kecskék a cserjék és bokrok leveleit is megeszik. Ha egy erdő alacsonyabb ágai ritkábbak, akkor a tűz nehezebben terjed felfelé.

Régebben gyakori volt Izraelben a kecskék legeltetése, amit elsősorban a beduin pásztorok nyájai végeztek. Az ötvenes években törvénybe foglalták a legeltetések beszüntetését. A törvény következtében az izraeli kecskepopuláció jelentősen lecsökkent az elmúlt évtizedekben.

Az elmúlt években a kutatók rájöttek, hogy a kecskéknek fontos szerepe lehet az erdőtüzek elleni harcban, ezért 2018-ban visszavonták a törvényt.

Azonban a kecskék továbbra sem egy népszerű állatfajta Izraelben, és pusztán legeltetési célzattal nem éri meg tartani őket.

A kormányzat azzal kísérletezik, hogy úgynevezett „mobil kecskenyájakat” hoz létre. Ez azt jelenti, hogy néhány hónapra főleg beduin pásztorokat a nyájukkal együtt elszállásolják a kijelölt helyszíneken. A pásztorok legeltetik a kecskéket, akik lelegelik a cserjéket, cserébe pedig a pásztorok támogatást kapnak, oltásokat és vizet.

A projektek sikeresnek bizonyultak, és a kutatások szerint lehetőség lenne a bővítésre. Már meglevő nyájak sokkal jobban bevethetőek, mint megpróbálni pásztorkodásra bírni a farmereket.

A legeltetés nem csak a tűz megfékezése, hanem az ökoszisztéma szempontjából is hasznos, hiszen a levágott cserjét gyakran elégetik, vagy szemétként halmozzák fel. Így azonban a kecskék elvégzik a munkát és a környezet se károsodik.

https://neokohn.hu/2020/06/22/kulonos-allatkiserletekre-derult-feny-az-izraeli-hadseregben/