Németország is megkönnyíti a holokauszt túlélők leszármazottainak állampolgársághoz jutását

A német kormány szerdán kidolgozott egy törvényt, amely megkönnyíti a német állampolgársághoz vezető utat a holokausztot túlélők gyermekei és unokái számára. Noha a náci rezsim által sértetteknek az állampolgárság visszaadására hosszú ideje lehetőség van, mégsem tudta sok túlélő és családtagja tudta visszaszerezni német állampolgárságát — írja a The Jerusalem Post.

Azok, akik elhagyták a náci Németországot még mielőtt a náci rezsim 1941-ben megfosztotta volna az országon kívüli összes német-zsidót állampolgárságától, később nem tudták azt visszaszerezni. Aki megpróbált elmenekülni a nácik elől, állampolgárság nélküli személy volt.

Azok a személyek sem szerezhettek német állampolgárságot, akik 1953. április 1. előtt nem német apától és német anyától születtek.

Horst Seehofer német belügyminiszter kifejtette, hogy

a változás, még ha törvénybe is iktatják, „nem fogja helyrehozni a dolgokat”, ugyanakkor kifejezi „mélységes szégyenünket”.

Hozzátette:

ha valaki annak ellenére akar német állampolgárrá válni, hogy „mindent elvettünk az őseiktől”, az „hatalmas kincs és megtiszteltetés hazánk számára”.

„A tragédiát nem lehet nem nem történtté tenni, de ez tisztességes gesztus”– mondta Josef Schuster, a Zsidók Német Központi Tanácsának elnöke.

Ausztria is megváltoztatta törvényeit 2019-ben, mivel korábban csak a náci Németország közvetlen áldozatainak, vagyis a túlélőknek adta vissza az osztrák állampolgárságot. Most, ha erre igényt tartanak, nem csak ők, de gyermekeik, unokáik is kaphatnak osztrák állampolgárságot.

A német állampolgársági törvényekkel kapcsolatos kérdés a Brexit után egyre sürgetőbbé vált, mivel több brit állampolgár szerette volna megtartani Európai Uniós állampolgárságát.

2018-ban a német állam mintegy 1.506 ilyen kérelmet dolgozott fel, szemben a 2015-ös 43-al.

2020 júniusában a The Guardian arról számolt be, hogy a német állampolgárságot kérő brit útlevéllel rendelkezők száma 23-szorosára nőtt 2019-ben 2015-höz képest.

A jelentés megjegyezte, hogy a legtöbb kérelem a már Németországban élő brit állampolgároktól érkezett.

Az osztrákok 31%-a negatívan elfogult a zsidókkal szemben – Neokohn

Az osztrákok 11%-a gondolja úgy például, hogy a zsidóknak túl nagy a befolyása Ausztriában.