Több mint ezer napja raboskodik Kínában ártatlanul a magyar származású Michael Kovrig

A kémkedéssel vádolt és Kínában 1000 napja börtönben tartott kanadaiakat támogatók egy gyűlésen követelték szabadon bocsátásukat az Ottawa és Peking közötti diplomáciai kapcsolatokat megkeserítő ügyben – írja a Reuters.

Michael Spavor üzletembert és Michael Kovrig egykori (kanadai-magyar származású) diplomatát 2018 decemberében vették őrizetbe, nem sokkal azután, hogy Kanada letartóztatta Meng Wanzhou-t, a Huawei Technologies pénzügyi igazgatóját, miután az Egyesült Államok elfogatóparancsot adott ki ellene.

A múlt hónapban egy kínai bíróság Spavort kémkedésért 11 év börtönbüntetésre ítélte. Meng az amerikai kiadatási kérelméről szóló ítéletre vár, miután a tárgyalás a múlt hónapban lezárult egy kanadai bíróságon.

Több százan gyűltek össze egy ottawai parkban, néhányan fehér pólót viseltek „7000 lépés a szabadságért” felirattal.

„Michael Kovrig minden nap a cellájában 7000 lépést tesz meg, hogy egészségesen tartsa a testét és az elméjét. Michael Spavor jógát és meditációt használ, hogy erős maradjon”

– írták a hozzátartozóik egy Facebook-oldalon, ahol az eseményhez kértek támogatást.

Justin Trudeau miniszterelnök, aki szeptember 20-ra előrehozott választásokat írt ki, elmarad legfőbb ellenfelétől, a Konzervatív Párt vezetőjétől, Erin O’Toole-tól, aki keményebb fellépést követelt Kínával szemben.

„Kínában a kommunista vezetéssel kell foglalkoznunk, mert az nem olyan, mint ahogy Trudeau úr talán remélte. Mindig is távol állt az érdekeinktől és az értékeinktől. Ezért mondtam azt, hogy Kanada ismét vezető szerepet fog játszani az emberi jogok terén”

– mondta O’Toole szombaton Vancouverben újságíróknak.

Bankrupt – Pekingi Nyár (Szövegvideó, 2021)

Michael Kovrig ’96-tól ’99-ig volt az énekesünk. Már több mint 2 és fél éve Kínában tartják fogságban ártatlanul. Ezzel a számmal szeretnénk felhívni a figye…

Trudeau, amikor arról kérdezték, hogy kormánya nem tett eleget a két Michaels kiszabadításáért, azt mondta, hogy amikor külföldön bajba jutott állampolgárokkal foglalkozunk, „minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk, általában nem a nyilvánosság előtt elkiabálva”.

Elmondta, hogy a kormány az elmúlt 1000 napban minden eszközt bevetett, hogy nyomást gyakoroljon a kínai kormányra a két férfi hazatérése érdekében.

„Nem nyugszunk addig, amíg a két Michael ismét otthon nem lesz a családjukkal”

– mondta újságíróknak.

Marc Garneau kanadai külügyminiszter, aki csatlakozott a gyűléshez, nyilatkozatában azt mondta, hogy éveket loptak el mindkét férfitól és családjuktól.

„Ennek véget kell vetni. Kovrig úrnak és Spavor úrnak haza kell térnie”

– mondta.

https://neokohn.hu/2021/08/10/kabitoszer-csempeszetert-iteltek-halalra-egy-kanadai-ferfit-kinaban/