Megadóztatnák a 700 leggazdagabb amerikait

A Biden-adminisztráció készen áll arra, hogy bejelentse a szupergazdagok új adóját – írja a The New York Post.

Biden „Milliárdosok minimális jövedelemadója” nevű javaslata minimum 20 százalékos adókulcsot állapítana meg a 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező amerikaiakra – és nemcsak a kimutatott jövedelmüket sújtaná, hanem a részvénytulajdonokon és más vagyonformákon elért nem realizált nyereségüket is.

A terv szerepel majd abban a költségvetési javaslatban, amelyet a Fehér Ház hétfőn fog előterjeszteni – jelentette a Washington Post.

Elon Musk októberben már támadta a terv egy változatát.

„Végül kifogynak mások pénzéből, és akkor jönnek érted”

– posztolta a Twitteren a multimilliárdos Tesla-vezérigazgató.

A Fehér Ház Költségvetési Hivatala által szombaton kiadott tájékoztató szerint a javaslat több mint 1 billió dollárral csökkentené a szövetségi költségvetési hiányt a következő évtizedben.

Biden új adója 10 év alatt akár 360 milliárd dollár bevételt hozna és a leggazdagabb 700 amerikait sújtaná.

Az adó a háztartások legfelső 0,01%-át érintené, és a várható bevétel több mint fele az 1 milliárd dolláros vagy annál nagyobb értékű háztartásokból származna.

Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt – Neokohn

2020 márciusa és 2021 októbere között a világ népességének 99 százalékának csökkent a jövedelme.

Ebbe a körbe tartozna Elon Musk is – valamint Biden olyan nagy támogatói, mint az Amazont vezető Jeff Bezos és a Facebookot irányító Mark Zuckerberg.

Decemberben Musk azt mondta, hogy a 243 milliárd dollárra becsült vagyonának 2021-es adóterhe összesen 11 milliárd dollárt tesz ki.

Az adó, amelyet a kongresszusnak kellene elfogadnia, még Biden saját pártjában is ellenállásba ütközhet.

Az olyan demokraták, mint Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke és Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor határozottan ellenezték a terv korábbi változatait, olyan reklámfogásnak nevezve azt, amely valószínűleg nem fog átmenni a kongresszuson.

A hiány a 2020-as költségvetési évben 3,1 billió dollárról 2021-re 2,8 billió dollárra csökkent. Az előrejelzések szerint idén 1,4 billió dollárra csökken. A gazdaság tavaly 5,7 százalékkal bővült, amit a COVID leállási intézkedések enyhítése is támogatott.

Az infláció azonban 40 éves csúcsra szökött, mivel az ellátási lánc problémái és az ukrajnai orosz invázió hozzájárult az energiaárak felfutásához.

A republikánusok a Biden-kormányt okolták a megnövekedett költségekért.

„A washingtoni demokraták válasza ezekre a nehézségekre éppoly elhibázott volt, mint az amerikai energia elleni háború és az elszabadult kiadások, amelyek hozzájárultak ezek kialakulásához”

– mondta Mitch McConnell, a szenátus republikánus kisebbségi vezetője

„Úgy tűnik, a Biden-kormány hajlandó bármivel megpróbálkozni, csak saját katasztrofális gazdaságpolitikájuk visszavonásával nem.”

Elon Musk komolyan gondolkodik egy új közösségi média platform létrehozásán – Neokohn

Az új platform olyan felhasználókat vonzhatna magához, akik úgy érzik, hogy nézeteiket elnyomják máshol.