A Whatsapp alapítója lehet a zsidó szervezetek egyik legnagyobb támogatója

Jan Koum nevét nem sokan ismerik, pedig az általa fejlesztett chatszolgáltatás az egyik legnépszerűbb a világon, és hazánkban is egyre nagyobb teret nyer. Az ukrajnai születésű, 16 éves kora óta Kaliforniában élő milliárdosról azonban kevesen tudják, hogy, általában titokban, alapítványán keresztül sok millió dollárral támogat számos zsidó szervezetet, így Koum a zsidó ügyek egyik legnagyobb adományozójává lépett elő.

A Jewish Telegraphic Agency Koum adóbevallását megvizsgálva vette észre, hogy a Whatsapp alapító, aki 2014-ben 19,3 milliárd dollárért adta el fejlesztését a Facebooknak, számos zsidó szervezetet támogat.

Koum 2022 májusában a Forbes által közzétett világ gazdagjai listán is előkelő helyen szerepel, pedig családja Amerikába érkezése nem volt egyszerűnek mondható.

1992-ben, 16 éves korában édesanyjával és nagymamájával költözött a kaliforniai Mountain View-ba, még ugyan abban az évben egy szociális támogatási program segítségével a család egy kis kétszobás lakáshoz jutott. Koum édesapja is próbált csatlakozni hozzájuk, de végül soha sem sikerült elhagynia Ukrajnát, és 1997-ben meghalt.

A fiatalember 18 éves korában kezdett el érdeklődni a programozás iránt. Beiratkozott a San Jose Állami Egyetemre, ezzel párhuzamosan biztonsági tesztelőként dolgozott az Ernst & Youngnál. 1996-ban csatlakozott a w00w00-hoz, egy számítógépes biztonsági agytröszthöz, ahol megismerkedett a Napster későbbi alkotóival, Shawn Fanninggel és Jordan Ritterrel. Koum 1997-ben kötött barátságot későbbi társával, Brian Actonnal, miközben az Ernst & Youngnál dolgozott, még ugyanebben az évben felvették a Yahoo! vállalathoz. Nem sokkal ezután otthagyta az iskolát, 2007 szeptemberében pedig Koum és Acton kiléptek a Yahoo!-tól és jelentkeztek a Facebookhoz, de elutasították őket.

2009 januárjában Koum vett egy iPhone-t, és rájött, hogy az akkor hét hónapos App Store egy teljesen új alkalmazás-ipart fog létrehozni. Egy héttel később, a 33. születésnapján megalapította a WhatsApp-et.

https://neokohn.hu/2022/06/12/uj-tora-erkezett-a-zsilipbe/

Jan Koum nem felejtette el európai gyökereit.

Alapítványán keresztül, melynek az egyszerű és lényegre törő Koum Családi Alapítvány nevet adta, 2019 és 2020 között mintegy 17 millió dollárt adományozott a brüsszeli székhelyű European Jewish Association-nek, amely márciusban kampányt indított az ukrajnai háború elől menekülők lakhatásának, élelmezésének és ruházkodásának biztosítására.

A csoport 2019-es költségvetésének csaknem egésze Koumtól származott.

Ugyanebben az időszakban 10,6 millió dolláros adományával Koum alapítványa az egyik legjelentősebb adományozója egy másik, a segélyezési erőfeszítésekben részt vevő csoportnak is: a FÁK Zsidó Közösségek Föderációjának. A csoport, amelynek vezetője Berel Lazar oroszországi főrabbi, bejelentette egy mentőautó-flotta létrehozását a betegek Ukrajnából történő evakuálására.

A filantróp tevékenységét, valamint magánéletét jellemző titoktartás miatt Koum jótékonykodása az elmúlt években szinte észrevétlen maradt.

Az adóbevallásokból azonban kiderül, hogy a Whatsapp alapító 9,8 és 13,7 milliárd dollár közé becsült vagyonával csendben a világ egyik legnagyobb zsidó adományozójává vált.

Alapítványa 2019 és 2020 között közel 140 millió dollárt adott mintegy 70, az Egyesült Államokban, Kelet-Európában és Izraelben működő zsidó jótékonysági szervezetnek. Ez egy szinten van a zsidó világ legnagyobb és legismertebb adományozóival, mint például a tulsai székhelyű Charles és Lynn Schusterman Family Philanthropies-szel.

A Koum alapítvány adóbevallásainak elemzése alapján kiderült, hogy Koum minden más célnál többet adományoz a Chábád-Lubavics mozgalomhoz kapcsolódó nonprofit szervezeteknek, így például az előbb említett European Jewish Association-nek illetve a FÁK Zsidó Közösségek Föderációjának.

https://neokohn.hu/2022/06/13/nem-dicsoseg-az-orosz-zsidokat-magukra-hagyni/