Musk nyilvánosságra hozta hogyan cenzúrázta a Twitter a Hunter Biden-sztorit

Szerdán Musk azt állította, hogy a Twitter beavatkozott a választásokba. Pénteken pedig felfedte a Hunter Biden laptopjáról szóló riport elhallgatásának igaz történetét.

Musk a Twitter belső levelezését Matt Taibbi független újságíró által hozta nyilvánosságra. A riporter leírta, hogy a Twitter cenzúrája gyakran úgy működött, hogy politikai szereplők kérték egyes üzenetek vagy fiókok törlését.

„2020-ra a hálózathoz kapcsolódó szereplők kérései a tweetek törlésére rutinszerűvé váltak. Az egyik vezető azt írta a másiknak: ‘Még többet kell ellenőriznünk, amit Biden-csapattól (kaptunk). A válasz visszaérkezett: ‘Elintéztem’.

„Hírességeket és ismeretleneket egyaránt lehetett törölni vagy felülvizsgálni egy politikai párt utasítására: Mindkét párt hozzáférhetett ezekhez az eszközökhöz. Például 2020-ban mind a Trump-féle Fehér Ház, mind a Biden-kampány kérései beérkeztek és teljesültek. Ez a rendszer nem volt kiegyensúlyozott. A kapcsolatokon alapult. Mivel a Twittert túlnyomórészt egy politikai irányultságú emberek töltötték és töltik be, több csatorna, több módja volt a panaszkodásra a baloldal (nos, a demokraták) számára, mint a jobboldal számára” – számolt be Taibbi egy hosszú Twitter-folyamban.

2020 októberében, az amerikai elnökválasztást megelőzően Emma Jo Morris a New York Postban hozta nyilvánosságra egy delaware-i számítógép-javító műhelyben hagyott, eldobott laptop történetét. Ez a laptop Hunter Bidené volt, és rajta explicit anyagok kincsesbányáját találták. Morris azonban arról írt, hogy a laptopon található bizonyítékok arra utalnak, hogy a Biden család befolyással való üzérkedésbe és kétes nemzetközi üzleti ügyletekbe keveredett.

A történetet a Twitter és a Facebook közösségi médiaplatformok elhallgatták és cenzúrázták, mivel mindkét médium azt feltételezte, hogy az információ hamis.

Taibbi most a Twitter-fájlok segítségével kiegészítette az eddig ismert képet, bemutatva, hogy mi játszódott le a 2020-as választások előtt a Twitteren belül.

„2020. október 14-én a New York Post kiadta a BIDEN SECRET EMAILS című leleplező cikket, amely Hunter Biden elhagyott laptopjának tartalmán alapul: A Twitter rendkívüli lépéseket tett a történet elhallgattatására, eltávolította a linkeket és figyelmeztetéseket tett közzé, hogy a történet „nem biztonságos”. Még a közvetlen üzenetben történő továbbítását is blokkolták, amely eszköz eddig csak extrém esetekre, például gyermekpornográfiára volt fenntartva” – kezdi Taibbi.

„A Fehér Ház szóvivőjét, Kaleigh McEnanyt kizárták a fiókjából, amiért tweetelt a történetről, ami dühös levelet váltott ki a Trump-kampány munkatársából, Mike Hahnból, aki felháborodott: „Legalább a következő 20 napban tegyenek úgy, mintha érdekelne titeket mi van”. Ez arra késztette Caroline Strom közpolitikai vezetőt, hogy udvarias Mi a fene?-kérdést küldjön körbe ( a Twitteren belül)”

A döntés a vállalat legmagasabb szintjein született, de Jack Dorsey vezérigazgató tudta nélkül, a jogi, politikai és bizalmi ügyek korábbi vezetőjének, Vijaya Gadde-nak kulcsszerepe volt benne. „Egyszerűen szabadúszóként hozták meg” – így jellemezte a döntést egy volt alkalmazott. ‘A hackelés volt a kifogás, de néhány órán belül nagyjából mindenki rájött, hogy ez nem állja meg a helyét. De senkinek sem volt mersze visszafordítani a döntést” – írja Taibbi.

Várható, hogy a napokban további anyagokat fognak nyilvánosságra hozni a Twitter belső moderálásával kapcsolatban.

A teljes Twitter-folyamot itt olvashatja el. 

(The Post Millennial, Matt Taibbi,)

Elferdített valóság – Hogyan temette el az amerikai média a Biden család kínos ügyeit? – Neokohn

A 2020-as választás előtt az amerikai média és a Big Tech eltemette a Biden család ügyleteiről szóló híreket, arra hivatkozva, hogy azok egy „orosz dezinformációs kampány részei”. Csakhogy kiderült: a hírek igazak voltak. Hajdú Tímea publicisztikája.