Drámai menekülés: megmentették a zsidó nőt, akit arab élettársa akart megölni

A múlt héten a Lehava szervezethez sürgős hívás érkezett egy fiatal zsidó nőtől, aki könyörgött, hogy mentsék meg arab élettársától, aki elrabolta, bántalmazta, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli.

Benzi Gopstein, a Lehava vezetője elmesélte a szervezete által végrehajtott drámai mentőakció néhány részletét, hozzátéve, hogy csak ezen a héten ez volt a negyedik ilyen mentőakció.

„Alig volt időnk kiheverni az előző mentést, máris úton voltunk a következőhöz. A segítségkérések száma, amelyeket kapunk, az utóbbi időben meredeken megemelkedett” – mondta.

„Ezek a lányok a Lehavához fordulnak, nem a rendőrséghez. Úgy látják, hogy képesek vagyunk menedéket nyújtani nekik, és félnek a rendőrséghez fordulni, mert az arabok bosszút állnak rajtuk.

Sajnos a rendőrséget nem tartják megbízhatónak, nem bíznak abban, hogy a rendőrség megvédi őket”

– tette hozzá.

„Ez egy különösen nagy kihívást jelentő mentés volt. Ez egy olyan lány volt, akivel már tizennégy éves kora óta, nyolc éve tartottuk a kapcsolatot. Nem akarta a segítségünket sem akkor, sem az évek során – úgy döntött, hogy a fiúval marad, annak ellenére, hogy a férfi nagyon erőszakos volt vele szemben. A múlt héten azonban a segítségünket kérte, és ez nem volt könnyű. Az arab lent várt rá, az épületen kívül, és a hátsó bejáraton keresztül kellett kihoznunk.

Betuszkoltuk őt egy taxiba, majd egy kisbuszba, majd átraktuk egy másik járműbe, mielőtt a menedékházunkba vittük volna. Gyorsan, titokban és a legnagyobb óvatossággal kellett ezt megtenni”.

Anat Gopstein, Benzi felesége hangsúlyozza: „Soha nem szabad feladnunk senkit. Nyolc éven át tartottuk a kapcsolatot ezzel a lánnyal, és mindig azt mondta, hogy minden rendben van, egészen mostanáig, amikor már nem bírta tovább, és felhívta a Lehavát, tudva, hogy mi ott leszünk mellette. Nem ez az első eset, hogy ilyennel van dolgunk, amikor a lányok nem akarják, hogy segítsünk, de amikor az erőszak mértéke megnő, és féltik az életüket, hozzánk fordulnak – mert nincs más, akihez fordulhatnának” – mondta.

„Ennek a lánynak hosszú és nehéz rehabilitációra lesz szüksége, fizikai, mentális és lelki rehabilitációra, valamint jogi és pénzügyi segítségre.

Mi ott leszünk mellette, hogy biztosítsuk, hogy mindent megkapjon, amire szüksége van, és hogy segítsünk neki visszailleszkedni az izraeli társadalomba”.

Veszélybe sodorja-e a vegyes házasság a zsidó államot? – Neokohn

A kormány adatai szerint Izraelben közel 85 ezer vegyesházasság van, amelynek többsége zsidó férfiak és nem zsidó nők között köttetik.