Mégsem lesz izraeli „Moszad-ügynök” bevándorlásügyi minisztere Hollandiának

Mégsem Gideon (Gidi) Markuszower lesz a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) bevándorlásügyi minisztere.

Rövid ideig úgy tűnt, hogy az izraeli születésű, 46 éves Gideon (Gidi) Markuszower lesz Hollandia miniszterelnök-helyettese és bevándorlásügyi minisztere.

Csütörtök este azonban az AIVD (holland hírszerzés) megosztotta a Markuszowerről készült titkos biztonsági átvilágítást a Szabadságpárt vezetőjével, Geert Wildersszel, aki ezután lemondott Markuszwer jelöléséről.

Markuszower valószínűleg továbbra is a holland parlamentben marad, ahol 2017 óta képviselő.

Markuszowerről 2010-ben a holland hírszerzés már állította egyszer azt, hogy egy külföldi biztonsági szolgálat, valószínűleg a Moszad befolyása alatt állhat, és Hollandia potenciális biztonsági kockázatának minősítette.

Markuszower 1977. október 27-én született Tel-Avivban, és az amszterdami Rosj Pina és Maimonidész általános iskolába járt, amelyek a zsidó közösség kiemelkedő intézményei. 19 évesen a jeruzsálemi Héber Egyetemen tanult nemzetközi kapcsolatokat, majd visszatért Hollandiába, hogy jogot tanuljon az Amszterdami Egyetemen.

Győzelem: Hollandiában büntethetővé válik a palesztinok népirtó szlogenje – Neokohn

Az indítványt a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) nyújtotta be szavazásra, azzal érvelve, hogy a jelmondat erőszakra való felhívásnak minősül.

Hollandiában Markuszower a zsidó intézmények biztonságáért volt felelős. 2010-ben letartóztatták, mert lőfegyvert tartott magánál, annak ellenére, hogy volt engedélye a lőfegyverre, de nem volt engedélye a viselésére.

Több zsidó közösségi szervezetben is tevékenykedett, többek között a Holland-Izraelita Főzsinagóga Tanácsában, a zsidó közösség védelmét szolgáló tanácsadó testületben (BLEW) és a Központi Zsidó Konzultációban (CJO).

Politikai karrierje 1999-ben kezdődött a Likud holland szóvivőjeként és a zsidó ifjúsági diákszervezetek igazgatójaként. Később Anton van Schijndel parlamenti képviselő politikai tanácsadójaként dolgozott, majd 2015-ben beválasztották a holland szenátusba. 2017-ben lemondott, hogy indulhasson a képviselőházi választásokon, és a Szabadságpárt jelöltlistáján a negyedik helyre került.

Markuszower folyékonyan beszél héberül, lelkes cionistaként aktívan részt vesz az izraeli nagykövetség által szervezett rendezvényeken, és szoros kapcsolatokat ápol a holland zsidó közösséggel. Számos rokona van Izraelben, és gyakran látogat az országba.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Hollandia beelőzheti Magyarországot – Neokohn

Hollandia megvizsgálja a „megfelelő időpontot” nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetésére.