A háború ellenére rekordokat döntöget az izraeli fegyverexport

Főleg az ázsiai, csendes-óceáni és európai országokba irányuló eladások növekedtek jelentősen.

Izrael több mint nyolc hónapja háborúban áll, de továbbra is soha nem látott mértékben ad el fegyvereket világszerte, különösen légvédelmi rendszereket. A védelmi minisztérium hétfőn jelentette, hogy az izraeli export a harmadik egymást követő évben is rekordot döntött, amely

2023-ban meghaladta a 13 milliárd dollárt (mintegy 49 milliárd sékel).

A legtöbb üzletet Ázsia és a csendes-óceáni térség országaival (48%, a 2022-es 30%-hoz képest) és Európával (35%, a 2022-es 29%-hoz képest) kötötték. Az észak-amerikai országokkal kötött ügyletek 9%-ot tettek ki (a 2022-es 11%-hoz képest), Latin-Amerika 4%-ot (a 2022-es 3%-hoz képest), Afrika pedig 1%-ot (a 2022-es 3%-hoz képest). A legjelentősebb visszaesés az Ábrahám Megállapodásban részt vevő arab országokkal (Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán) történő értékesítésben volt tapasztalható, amely 2023-ban mindössze 3%-ot tett ki, szemben a 2022-es 24%-kal.

A jelentés szerint az ügyletek 40%-a meghaladta a 100 millió dollárt, 20%-a 10 millió dollár, 23%-a 50 millió dollár, 17%-a pedig 50 és 100 millió dollár között volt.

https://neokohn.hu/2024/06/07/hivatalosan-is-atadtak-a-magyar-vaskupolat/

„Még egy olyan évben is, amikor Izrael hét különböző fronton harcol, védelmi exportunk továbbra is rekordokat döntöget”

– mondta Joáv Gallant védelmi miniszter. „Ez mindenekelőtt a védelmi iparunknak és a kreatív és tehetséges elméknek köszönhető, akiket az úttörő innováció új magasságokba emel.

„Az idei év adatai azt mutatják, hogy bár védelmi iparunk elsősorban a háborús erőfeszítések támogatására összpontosít, továbbra is jelentős exportmegállapodásokat köt, ezáltal lehetővé téve a védelmi minisztérium erőfeszítéseit a védelmi export növelésére és új piacok megnyitására” – mondta Gallant.

A védelmi minisztérium hozzátette: „Ebben az évben védelmi iparunk több száz jelentős szerződést kötött világszerte, köztük egyenként több százmillió dollár értékű megaüzleteket. A Vaskardok hadművelet október 7-i kitörése óta a védelmi minisztérium és a védelmi iparágak vészhelyzetre álltak át, teljes mértékben elkötelezték magukat a háborús erőfeszítések mellett, és éjjel-nappal termeltek az IDF számára, miközben folytatták a termelést külföldi megrendelők számára. A háború ellenére a 2023-as év új rekorddal zárult, és jelentős exportmegállapodások jellemezték.

https://neokohn.hu/2024/05/18/harci-robotok-es-dronok-csucsmodern-rendszerrel-allt-elo-egy-izraeli-start-up/

https://neokohn.hu/2024/06/08/video-szuperolcso-szuperszonikus-raketat-fejlesztett-ki-izrael/