Döntött a bíróság: Franciaország jogszerűtlenül diszkriminált izraeli cégeket

Egy francia regionális bíróság kedd reggel hatályon kívül helyezte azt a korábbi bírósági határozatot, amely megtiltotta az izraeliek részvételét a tegnap Párizsban megnyílt Eurosatory 2024 fegyverkiállításon.

Ahogyan azt lapunk is megírta, a gázai háborús bűnökkel kapcsolatos vádak közepette Franciaország visszavonta 74 izraeli védelmi vállalat részvételét, amelyek jelentős szerepet játszottak volna a kiállításon.

Most azonban a bíróság utasította a COGES-t, a szervező céget, hogy azonnali hatállyal, a kiállítás bezárásáig állítsa le a standok felállításától eltiltott izraeli cégekkel szemben hozott intézkedéseket. A bíróság emellett kötelezte a COGES-t, hogy fedezze a fellebbezés 55,09 eurós (!) költségeit.

Korábban a fegyverkiállításra belépni kívánó izraelieknek a bejutás előtt alá kellett írniuk egy dokumentumot, amelyben kötelezték magukat arra, hogy nem működnek együtt izraeli fegyvergyártókkal.

A háború ellenére rekordokat döntöget az izraeli fegyverexport – Neokohn

A világban egyre nagyobb az igény mutatkozik a csúcsmodern izraeli technológiák és eszközök iránt. Mutatjuk a részleteket.

Az izraeli stand, amely rendszerint az éves kiállítás egyik fénypontja, a kiváló elhelyezkedése ellenére üresen maradt. A kékre festett területet a francia hadsereg fotóival borították be, a fennmaradó területen pedig kávézókat állítottak fel.

Izrael és a hozzá kapcsolódó vállalatok részvételének tilalmát a múlt hónapban, nem sokkal a rafahi katonai művelet kezdete után léptették életbe. A „Radio France Internationale” jelentése szerint a bíróság „az izraeli légierő által ártatlan civilek megölése miatt” törölte az izraeli résztvevők regisztrációját. Oroszországot szintén eltiltották a részvételtől az Ukrajnában zajló konfliktusa miatt.

A bíróság korábbi tilalma minden olyan természetes vagy jogi személyre vonatkozott, akik esetleg izraeli cégek nevében közvetítőként jártak volna el.

https://neokohn.hu/2024/05/28/macron-ur-izraeli-kettos-merceje/