Egy első osztályos is érti, amit a Metánál nem tudnak

A technológiai óriás „független” felügyelőbizottsága úgy döntött, hogy az október 7. óta a palesztinbarát tüntetéseken egyre inkább elfogadottá vált kifejezés, a „Folyótól a tengerig” nem feltétlenül minősül gyűlöletbeszédnek, mert a szlogen – állapították meg – ugyan értelmezhető Izrael elpusztítására való felhívásként, de az egyenlő jogok követeléseként is.

Hónapokig tartó viták és fenntartások után a Meta, amely alatt a Facebook és az Instagram működik, magát függetlennek mondó felügyelőbizottsága,  megállapította, hogy a „folyótól a tengerig” kifejezés nem feltétlenül minősül gyűlöletbeszédnek, és nem tiltják be a használatát a technológiai óriás közösségi hálózatain. A szerdán bejelentett döntés világszerte felháborodást váltott ki zsidó szervezetek körében, akik szerint a szlogen „Izrael elpusztítására való felhívás”.

A „Folyótól a tengerig” (From the river to the sea) elhíresült és palesztin és terrorpárti tüntetéseket igen gyakran használt szlogen második fele „Palesztina szabad lesz” (Palestine shall be free) és arra utal, hogy a Jordán folyótól a Földközi tengerig egy állam kellene működjön, az pedig palesztin. Nyilvánvalóan ez azt jelentené, hogy a rigmust kántálók szerint az ezen a területen fennálló Izrael államnak nem volna helye.

A májusban kezdődött viták során a felügyelőbizottság három olyan esettel foglalkozott, amelyekben szörfösök használták a kifejezést a Facebookon közzétett bejegyzésekben és kommentekben. A tanács, amelynek tagjai szakértők és akadémikusok a világ minden tájáról, megállapította, hogy a posztokban nem találtak erőszakra vagy zsidók vagy izraeliek kirekesztésére való felhívást, ezért azok nem sértették o a Meta szabályait.

A testület határozatában leszögezte, hogy a „Folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” mondat valóban értelmezhető antiszemitaként és Izrael elpusztítására való felhívásként is,

ugyanakkor „a palesztinokkal való politikai szolidaritás, az egyenlő jogok és a gázai konfliktus befejezésének követelése” szimbólumaként is szolgál.

Ennek megfelelően a Meta nem fogja tudni automatikusan eltávolítani a kifejezést tartalmazó tartalmakat, ha nincs egyértelmű, erőszakra való felbujtásra utaló kontextus.

Sasha Roitman, a Combat Antisemitism Movement (CAM) főigazgatója

„botrányos döntésnek nevezte, amely legitimálja az Izrael Állam elpusztítására való felhívásokat, és helyet ad nekik a közösségi hálózatokon”.

Október 7. óta a „folyótól a tengerig” felszólítás világszerte visszatérő motívummá vált a palesztinbarát tüntetéseken, áprilisban pedig az amerikai képviselőház 377 szavazattal 44 ellenében elfogadott egy határozatot, amely antiszemitaként ítélte el a kifejezés használatát. A képviselőház novemberben megrovásban részesítette Rashida Tlaib palesztin-amerikai demokrata képviselőt többek között a kifejezés használata miatt. Tlaib, a szélsőbaloldali-liberális törvényhozók úgynevezett Osztagának tagja, aki az október 7-i mészárlás után nem ítélte el a Hamászt, azt állította, hogy a jelszó csak a palesztin államra való törekvést fejezi ki.

Rendőrök vették őrizetbe a Google Izrael-ellenes dolgozóit – Neokohn

A Google szóvivője számolt be a rendkívüli hírről.