Sin Bét: Irán parancsot adott az izraeli felső vezetés meggyilkolására

A múlt hónapban letartóztattak egy izraeli civilt, akit az irániak beszerveztek, hogy gyilkolja meg az izraeli miniszterelnököt, a védelmi minisztert vagy a Sin Bét vezetőjét.

A Sin Bét és a rendőrség közös közleményében azt állítja, hogy a gyanúsítottat kétszer csempészték Iránba, és fizetést kapott a szolgálataiért.

A gyanúsított ellen, akit a 73 éves Moti Mamanként azonosítottak, ma reggel emeltek vádat az összeesküvés miatt.

A Sin Bét és a rendőrség vizsgálata szerint a beszervezett izraeli üzletember hosszabb ideig Törökországban élt, ahol számos üzleti és baráti kapcsolatot épített ki török és iráni állampolgárokkal.

גלצ on X (formerly Twitter): „מוטי ממן, בן 73 מאשקלון, הוא הנאשם שגויס ע”י איראן – מעצרו הוארך ב-21 ימים @ShaniRami pic.twitter.com/aAOg2JxQ2z / X”

מוטי ממן, בן 73 מאשקלון, הוא הנאשם שגויס ע”י איראן – מעצרו הוארך ב-21 ימים @ShaniRami pic.twitter.com/aAOg2JxQ2z

A gyanúsított 2024 áprilisában két török személy, Andrej Farouk Aszlan és Junajd Aszlan közvetítésével megállapodott egy Iránban élő, Eddy nevű gazdag üzletemberrel, hogy találkozzanak az üzleti tevékenységük előmozdítása érdekében – állítja a Sin Bét. A gyanúsított a Szíriához közeli törökországi Samandag városába utazott, és találkozott az iráni üzletember által küldött két képviselővel. Samandagban az izraeli gyanúsított és az iráni “üzletember” telefonbeszélgetést folytattak, miután utóbbi nem tudta elhagyni Iránt.

2024 májusában a Sin Bét szerint a gyanúsított ismét Törökországba utazott, hogy találkozzon Andrej, Junajd és Eddy két képviselőjével.

Miután az iráni üzletember a jelek szerint ismét képtelen volt elhagyni Iránt és Törökországba utazni, az izraeli férfit a biztonsági ügynökség szerint a kelet-törökországi Van város közelében lévő szárazföldi átkelőn keresztül csempészték Iránba. Iránon belül az izraeli férfi találkozott Eddyvel és egy másik Khwaja nevű személlyel, aki az iráni biztonsági erők tagjaként mutatkozott be. Az izraeli gyanúsított a nyomozás szerint az Eddy iráni házában tartott találkozón szintén izraeli állampolgárként mutatkozott be.

A szaúdi koronaherceg attól tart, hogy Izrael miatt fogják megölni – Neokohn

Mohammed bin Szalmán szerint az életébe kerülhet az Izraellel való normalizáció. Mutatjuk a részleteket!

A találkozó során Eddy azt javasolta az izraeli gyanúsítottnak, hogy különböző küldetéseket hajtson végre Izraelben az iráni rezsim számára, 

  • többek között pénzt vagy kézifegyvert vigyen meghatározott helyekre, 
  • fényképeket készítsen zsúfolt közterületekről, 
  • és fenyegessen meg olyan izraeli civileket, akiket szintén beszervezett Irán, de nem hajtották végre a küldetésüket 

– állapította meg a Sin Bét.

Az izraeli gyanúsított azt mondta, hogy “utánanéz a dolognak”, és 2024 augusztusában visszatért Iránba. A nyomozás szerint egy szárazföldi átkelőn keresztül, egy teherautóba rejtve csempészték be Iránba.

A biztonsági ügynökség szerint az izraeli férfi Eddy házában találkozott iráni hírszerzési tisztviselőkkel, akik arra kérték, hogy

készítsen elő merényleteket Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter, vagy Ronen Bar, a Sin Bét vezetője ellen.

Az iráni hírszerzési tisztviselők más magas rangú tisztségviselők, köztük Naftali Bennett volt miniszterelnök elleni merénylet lehetőségét is vizsgálták.

A Sin Bét szerint a merényleteket az iráni tisztviselők bosszúnak szánták Iszmail Haníje Hamász-vezér júliusi teheráni meggyilkolásáért, amelyet Izraelnek tulajdonítottak.

FBI: Merénylőket béreltek fel Biden, Donald Trump és Nikki Haley meggyilkolására – Neokohn

Chuck Grassley republikánus szenátor hozott nyilvánosságra egy Iránról szóló FBI-jelentést. Az FBI is megszólalt az ügyben.

A vizsgálat szerint az izraeli férfi 1 millió dollárt kért előre, mielőtt bármilyen feladatot végrehajtott volna.

Másnap az izraeli gyanúsított ismét találkozott az iráni hírszerzés tisztviselőivel, ahol ismét magas rangú izraeli tisztviselők meggyilkolásának terveiről tárgyaltak – állítja a Sin Bét.

Ezen a találkozón a nyomozás szerint az is felmerült, hogy az izraeli férfi pénzt helyezzen el különböző izraeli helyszíneken mások számára, akiket Irán alkalmaz. A találkozón javasolt további tervek között szerepelt, hogy az izraeli férfi keressen fel orosz vagy amerikai személyeket, és bízza meg őket iráni disszidensek meggyilkolásával Európában és az Egyesült Államokban,

valamint hogy a Moszad egyik tagját szervezze be kettős ügynöknek.

A találkozón az izraeli férfi egymillió dollárt követelt előlegként, de az iráni hírszerzők elutasították a kérését, és azt mondták, hogy a jövőben felveszik vele a kapcsolatot – állítja a Sin Bét.

A vizsgálat szerint mielőtt másodszor is elhagyta Iránt, az izraeli férfi 5000 eurót kapott az egyik iráni hírszerző ügynöktől a találkozókon való részvételért.

Régi-új veszély fenyegeti Izraelt? – Neokohn

Vasárnap Izrael egy szörnyű tragédiát úszott meg szerencsésen. A kérdés, hogy ki állt a támadás mögött?

Egy másik hír, hogy kiderült, az Irán által támogatott Hezbollah tavaly a tel-avivi Jarkon parkban elkövetett robbantásos merényletének célpontja Moshe Jaalon volt védelmi miniszter és IDF vezérkari főnök volt – erősítették meg szerdán az izraeli hatóságok.

A 2023. szeptember 15-én reggel fél hét körül történt robbanás nem okozott sérüléseket. Két arab izraeli gyanúsítottat közvetlenül a robbantás után őrizetbe vettek, további hatot pedig a következő napokban tartóztattak le.

Azóta mind a nyolc ellen vádat emeltek, többek között a Hezbollah libanoni ügynökeivel való kapcsolattartás és különböző fegyverrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Az októberi, erősen cenzúrázott vádiratot szerdán hozták nyilvánosságra.

A Sin Bét biztonsági ügynökség a keddi csipogós-robbantások előtt közvetlen jelentette be, hogy meghiúsított egy másik robbantásos merényletkísérletet, amelyet ugyanaz a Hezbollah-hálózat követett el, amely a Jaalon elleni tervezett merénylet mögött állt.

A legújabb támadást a következő napokban akarták végrehajtani, és a Sin Bét szerint egy másik volt magas rangú védelmi tisztviselő ellen irányult volna. Az incidensben érintett magas rangú tisztviselőt egyelőre nem nevezték meg.

A precizitás iskolapéldája: Hogyan robbantott fel Izrael több ezer terroristát? – Neokohn

Ilyen volumenű, sebészi pontossággal kivitelezett, összehangolt támadássorozatra korábban aligha volt példa a hadtörténelemben.