Gyümölcsszedő robottal oldaná meg a munkaerőhiányt egy izraeli startup

Egy izraeli agrártechnológiai startup, a Nanovel bemutatta új, mesterséges intelligenciával működő önálló robotját, amely gyümölcsöt szed gyors és bölcs mérlegelés után.

A vállalat szerint a robot világszerte megoldást kínál a mezőgazdasági munkaerőhiányra és a gyorsan növekvő költségekre, a két legégetőbb problémára, amelyet az arizonai, kaliforniai, coloradói és új-mexikói gazdákkal együttműködő Western Growers szervezet felmérése mutatott ki – írja a nocamels.com.

A Nanovel szerint a robot a világon az első olyan rendszer, amelyet a citrusfélék sűrű lombozatban történő szedésére terveztek, és amely magas szintű technológiai komplexitást, többek között AI-alapú adatelemzést tartalmaz.

A rendszer platformját egyelőre egy teljesen hagyományos traktor vontatja, bár a tervezett jövőbeli változatokban belső meghajtóegység és saját navigáció is lesz.

Okosöntözés: rengeteg vizet lehet megspórolni egy új izraeli technológiával – Neokohn

Egy izraeli startup olyan megoldást fejlesztett ki, amely hatalmas mennyiségű értékes vizet takaríthat meg a mezőgazdaságban.

A teleszkópos karok képesek azonosítani és értékelni a gyümölcsök állapotát, csak azokat szedik le, amik megfelelnek a szigorú piaci előírásoknak.

A karok végén vákumos eszköz tartja a gyümölcsöt, ameddig levágja a gép, a szár sérülése nélkül.

Az első fázisban a robot narancsot fog szüretelni, később más citrusfélékre is kiterjesztik, és a vállalat hosszú távú tervei között szerepel a citrom, a grapefruit, az avokádó, a mangó, az őszibarack és a nektarin is.

Ez a cikk a Zsido.com oldalán jelent meg eredetileg.

Izraeli mesterséges intelligenciával vigyáznak a dubaji strandolókra – Neokohn

Szupermodern izraeli technológiával mentik az életeket.