Az IDF végzi el azt a munkát, amire a libanoni hadsereg és az ENSZ képtelen volt

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította kedden húsz dél-libanoni település lakosait, hogy meneküljenek északra az IDF és a Hezbollah síita terrorhadsereg között várható szárazföldi harcok elől. 

„Az IDF nem akar ártani önöknek, ezért saját biztonságuk érdekében azonnal el kell hagyniuk otthonukat. Az életét veszélyezteti mindenki, aki a Hezbollah tagjai, létesítményei és harci eszközei közelében tartózkodik”

– írta az IDF a dél-libanoni civileknek szánt figyelmeztetésben.

A Hezbollah kedden is rakétákkal támadta Izrael területét, ezúttal az ország középső részét. A terrorszervezet közlése szerint az izraeli civil és a katonai hírszerzés központját vették célba. Tel-Avivban és környékén is megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Izraelben több helyen láttak földre zuhanó elfogórakéta-roncsokat, és tüzek is keletkeztek.

Emanuel (Mannie) Fabian on X (formerly Twitter): „As the Israel Defense Forces officially launched ground operations in southern Lebanon early Tuesday morning, the military is now disclosing that it has already carried out more than 70 small raids with special forces since the beginning of the war, destroying numerous Hezbollah… pic.twitter.com/1ke44OK3BX / X”

As the Israel Defense Forces officially launched ground operations in southern Lebanon early Tuesday morning, the military is now disclosing that it has already carried out more than 70 small raids with special forces since the beginning of the war, destroying numerous Hezbollah… pic.twitter.com/1ke44OK3BX

Egy kamion vezetőjét és egy ötvenes éveiben járó buszsofőrt kórházba szállítottak, mert repeszek megsebesítették őket. A sofőr leszállította utasait a buszról a légiriadókor, de neki már nem maradt ideje fedezéket keresni.

A Hezbollah elleni dél-libanoni szárazföldi hadműveletet a légierő és a tüzérség előkészítette intenzív, egész éjszaka tartó támadásaival – közölte az IDF. Aztán a 98-as hadosztály behatolt az országba, és átvette az irányítást bizonyos dél-libanoni területek felett – tette hozzá a hadsereg.

A hadosztály részeiként a különleges műveleti egység, a deszantosok és a 7. szárazföldi páncélos dandár hatolt be oda elsőként, ők várhatóan a Hezbollah harckocsi-elhárító harcosainak fenyegetésével néznek szembe – tette hozzá az IDF.

Közben a libanoni ENSZ-békefenntartók (UNIFIL) és a Hezbollah is azt állítja, hogy még nem történt szárazföldi behatolás.

„Nincs ország, amelyik eltűrné, amit a Hezbollah Izrael ellen tesz” – Neokohn

Erről lapunk főszerkesztője, Megyeri Jonatán beszélt a Hit Rádió legutóbbi, főként a közel-keleti eseményeket magyarázó műsorában.

Az izraeli hadsereg esetleges libanoni behatolása sértené az arab ország szuverenitását

– szögezte le egy keddi közleményben az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL).

Hírügynökségek idézték a misszió szóvivőjét, Andrea Tenentit, aki kijelentette: az izraeli hadsereg saját bejelentése szerint úgynevezett korlátozott műveleteket hajtott végre Libanonban, közvetlenül a Libanon és Izrael közötti demarkációs vonal mellett, de e pillanatig semmilyen behatolás nem történt még.

Az UNIFIL szerint Izrael előzőleg tájékoztatta az ENSZ békefenntartó erőit arról a szándékáról, hogy „korlátozott szárazföldi behatolást” hajt végre Libanonban.

A szervezet ugyanakkor felszólította a térségbeli szereplőket, hogy álljanak el azon szándékaiktól, amely miatt még súlyosabbá válna a konfliktus, és lássanak hozzá a feszültség csökkentéséhez. Megerősítette egyúttal, hogy a békefenntartók a veszélyes libanoni fejlemények ellenére helyükön maradnak.

Izrael közölte, hogy mikor fognak véget érni a harcok Libanonban – Neokohn

Libanon és a súlyos veszteségeket szenvedett Hezbollah térfelén pattog a labda.

Liz Throssel, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője Genfben is óva intette Izraelt a szárazföldi behatolás minden lehetséges következményétől, egyebek között a civil lakosságra gyakorolt hatásától.

Mohammad Afif, a Hezbollah médiakapcsolati vezetője is azt állította kedd délelőtt, hogy izraeli szárazföldi erő még nem lépett be Libanonba, de ha így tenne, akkor készek felvenni vele a harcot.

Az 1701-es számú BT-határozat az Izrael és a Hezbollah között 2006 nyarán egy hónapig tartó háború után született meg. Felszólította a feleket arra, hogy vonuljanak ki Dél-Libanonból, ahol csak a libanoni reguláris hadsereg és az UNIFIL maradhat. 

Izrael ki is vonult, betartva a határozatban foglaltakat, a Hezbollah azonban hatalmas terrorinfrastruktúrát épített ki a területen az elmúlt 18 évben. 

Október 8-óta pedig 10 ezer rakétát lőtt ki Izraelre, miközben a békefenntartók és a libanoni hadsereg nem tett semmit ennek megakadályozására.

A türelem győzelmet terem: Hogyan szivárogtak be az izraeli kémek a Hezbollahba? – Neokohn

Alapvető szemléletváltásra és a terroristák arroganciájára volt szükség ahhoz, hogy az ezekben a hetekben látott akciókat végre tudja hajtani Izrael.