„Hatalmas hibát követtek el” – Netanjahu megtorlást ígér az iráni támadás után

Irán „nagy hibát követett el ma este” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök a biztonsági kabinet jeruzsálemi ülésének megnyitóján, nem sokkal egy iráni rakétatámadás után. Netanjahu azt ígérte, hogy Irán „meg fog fizetni ezért”.

Az Izrael elleni, korábban este végrehajtott csapás „kudarcot vallott” – közölte az izraeli miniszterelnök.

„Meghiúsult, hála Izrael légvédelmi rendszerének, amely a legfejlettebb a világon”

– tette hozzá, megköszönve az Egyesült Államoknak is a támogatást.

„Az iráni rezsim nem értette meg, hogy milyen elszántan védekezünk, és milyen elszántan vágunk vissza ellenségeinknek” – magyarázta Netanjahu. „[Jahja] Szinvár [Hamász-vezér] és [Mohammed] Deif [a Hamász legfőbb katonai parancsnoka] nem értette meg ezt, [Hasszán] Naszrallah [Hezbollah-vezér] és [Fuad] Shukr [Hezbollah vezérkari főnök] szintén nem értette ezt, és valószínűleg Teheránban is vannak olyanok, akik nem értik ezt”.

„Meg fogják érteni”

– tette hozzá Netanjahu, hangsúlyozva, hogy »aki megtámad minket – azt mi is megtámadjuk«.

„Ez mindenhol így van, ahol Izrael harcol „a gonosz tengelye” ellen – Ciszjordániában, Gázában, Libanonban, Jemenben, Szíriában és Iránban”.

Netanjahu felszólította a „világosság oldalán állókat”, hogy egyesüljenek Teherán ellen:

„Ki kell állniuk Izrael mellett. Soha nem volt még ilyen világos a választás a zsarnokság és a szabadság, az áldás és az átok között”.

„Izrael mozgásban van, a gonosz tengelye pedig épp visszavonul” – hangsúlyozta Netanjahu. „Mindent meg fogunk tenni, hogy ez a tendencia folytatódjon, hogy elérjük a háború minden célját, elsősorban valamennyi túszunk visszatérését, és hogy biztosítsuk létünket és jövőnket”.