A szenátus limitálná Trump iráni mozgásterét

A javaslat azonban halva született, mivel az amerikai elnök vétót ígért, és várhatóan a testületnek nem lesz meg a kétharmados támogatása ahhoz, hogy felülírja azt. 

Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazott egy törvényjavaslatot, amely limitálná Donald Trump lehetőségeit egy Iránnal folytatott háborúban. Az iráni kémfőnök elleni, hetekkel ezelőtti likvidálási akció és Teherán megtorlása félelmet ébresztett azzal kapcsolatban, hogy a helyzet könnyen regionális konfliktussá fajulhat — írja a The Jerusalem Post.

Trump republikánus társai közül nyolcan csatlakoztak a demokratákhoz a határozat megszavazásában, amit végül 55-45 arányban el is fogadtak.

Az intézkedés kötelezné az elnököt, hogy vonja vissza az Iránnal kapcsolatos „ellenségeskedésben” résztvevő amerikai csapatokat, hacsak a Kongresszus hadat nem üzen, vagy különleges engedélyt nem ad katonai erők bevetésére.

A javaslat azonban halva született, mivel az amerikai elnök vétót helyezett kilátásba, a testületnek pedig várhatóan nem lesz meg a kétharmados támogatása ahhoz, hogy felülírja azt.

Washington szerint az iráni műhold felbocsátása az atomfegyverkezés része – Neokohn

Pompeo szerint a perzsa rezsim űrprogramja valójában nukleáris rakétapotenciáljának fejlesztését álcázza

A száz szenátorból 55 republikánus, akik rendkívül ritkán hátrálnak ki Trump mögül. A szenátorok egy hete szavazták meg az elnök impeachment vádak alóli felmentését hosszú nyomozati és tárgyalási sorozat után.

Több kritikus szerint a határozat elfogadása helytelen üzenetet képvisel, mivel a gyengeség, nem a rendíthetetlenség üzenetét sugározza.

A határozat megalkotója, Tim Kaine demokrata szenátor szerint azonban a szavazás erődemonstráció volt, és megmutatta annak fontosságát, hogy a Kongresszusnak beleszólása lehessen minden olyan döntésbe, ami katonai csapatok csoportosításáról szól. Még ha a szenátus nem is tudja felülírni a vétót, abban reménykedik, hogy valamiképp mégis befolyásolhatják Trumpot a jövő katonai akcióival kapcsolatos döntéseiben.

Nem ez az első ehhez hasonló próbálkozás. Még júniusban asztalra került egy olyan javaslat, amely kötelezte volna Trumpot, hogy kongresszusi engedély nélkül ne hajtson végre semmilyen csapást Irán ellen. A határozat akkor is meghiúsult.

Mindeközben az amerikai hadsereg csütörtökön bejelentette, haditengerészetük iráni fegyvereket, többek között 150 páncéltörő rakétát és 3 föld-levegő rakétát foglalt le az Arab-tengeren.

Itt az impeachment vége: Donald Trumpot felmentették – Neokohn

Elbukott a demokraták terve, hogy az amerikai elnököt elmozdítsák a hatalomból.