Trumpot meghívták Budapestre — de vajon eljön-e?

Az Alapjogokért Központ meghívást küldött Trumpnak – mondta el egy kormányzati forrás a The Guardiannek.

„A Fideszben nagyon szeretnék, ha Trump márciusban Budapestre látogatna” – mondta a forrás, aki hozzátette, hogy Trump még nem válaszolt a meghívásra. Ha ez megtörténik, a látogatás lenne Trump első ismert, az Egyesült Államokon kívüli utazása azóta, hogy elvesztette a 2020-as választásokat.

Orbán Viktor már 2016 nyarán támogatta Trumpot, és a 2020-as voksoláson is nyilvánosan mellé állt. Trump viszonozta a szívességet, nyilvánosan támogatta Orbánt az áprilisi választásokon.

„Ezeknek a látogatásoknak óriási hatása van a magyar konzervatív közösségben, mert ikonként tekintenek [Trumpra], mint olyasvalakire, aki erős ellenszélben töltötte az elnökségét” – mondta egy Fideszhez közeli forrás.

Egy volt republikánus munkatárs szerint Trumpról köztudott, hogy külföldi utazások során fél a Covid-fertőzéstől, és lehet, hogy inkább nem utazik.

Liz Harrington, Trump fő szóvivője nem válaszolt a megkeresésre. Arra a kérdésre, hogy kommentálja a meghívás különböző aspektusait, Orbán szóvivője, Kovács Zoltán egy szóval válaszolt: „Nem”.

Valószínű, hogy Trumpot a március 25-26. között Budapesten tartandó konzervatív politikai akciókonferenciára (CPAC) hívták meg. Ez lesz az első alkalom, hogy egy európai ország ad otthont a konzervatívok zászlóshajó rendezvényének.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a konferencián több amerikai szenátor is részt vesz majd, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox párt vezetője is.

Budapesten táboroznak az amerikai republikánusok – Neokohn

A márciusi CPAC Hungary fő szónokának Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel.