Az IDF mozgósításba kezdett, a Nyugat és az arabok tűzszünetet sürgetnek

A helyzetértékelést követően az IDF szerdán bejelentette, hogy két tartalékos dandárt újra mozgósít az északi hadműveletekhez.

Az IDF vezérkari főnöke, Herzi Halevi az északi hadgyakorlatok során kijelentette: „Nem állunk le. A légierő egész nap csapásokat mér, és hadműveletre készülünk”.

Az IDF szerint további tartalékos dandárok mozgósítása lehetővé teszi a Hezbollah elleni harc folytatását.

Az IDF azt is közölte, hogy a hadműveletek megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy az északi lakosok biztonságosan visszatérhessenek otthonaikba, az elfogadott háborús céloknak megfelelően.

Röviddel a bejelentés után az IDF több mint 60, a Hezbollah hírszerzési igazgatóságához tartozó célpontra mért csapást, amelyeket állítása szerint az északi izraeli manőverekről való hírszerzésre használtak.

Mindeközben Egyesült Államok és Franciaország felszólította Izraelt és Libanont, hogy fogadjanak el 21 napos tűzszünetet, hogy lehetővé tegyék a határokon átnyúló konfliktus diplomáciai megoldását, amely az elmúlt hetekben azzal fenyegetett, hogy háborúba torkollik.

Izrael nem áll le: Több ezer Hezbollah rakétavetőt semmisített meg a légierő – Neokohn

Mérnöki precizitással pusztítja a libanoni terroristák hadigépezetét az IAF.

„Azonnali 21 napos tűzszünetre szólítunk fel a libanoni-izraeli határon, hogy teret adjunk a diplomáciai rendezéshez szükséges diplomáciai lépéseknek” – közölte a két ország.

A nyilatkozatot tíz másik ország és szervezet is támogatta: Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Kanada, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar.

A felek felszólították Izraelt, a Hezbollah terrorcsoportot és Libanont, hogy tartsák magukat az ENSZ BT 1701-es határozatán alapuló rendezéshez, amely a 2006-os második libanoni háború tűzszüneti feltételeit határozta meg.

Egy ilyen lépés szükségessé tenné, hogy a Hezbollah kivonuljon az izraeli határhoz közeli dél-libanoni területről, visszavonulva a Litani folyóhoz. A Hezbollah már hosszú évek óta folyamatosan figyelmen kívül hagyta ezt a határozatot.

„Készek vagyunk teljes mértékben támogatni minden olyan diplomáciai erőfeszítést, amely arra irányul, hogy az elmúlt hónapok erőfeszítéseire építve még ebben az időszakban olyan megállapodást kössenek Libanon és Izrael között, amely véget vet a válságnak” – húzta alá a 12 ország.

„Nincs ország, amelyik eltűrné, amit a Hezbollah Izrael ellen tesz” – Neokohn

Erről lapunk főszerkesztője, Megyeri Jonatán beszélt a Hit Rádió legutóbbi, főként a közel-keleti eseményeket magyarázó műsorában.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő elmondta, hogy e 21 nap alatt tárgyalásokat folytatnának a diplomáciai megoldásról, megjegyezve, hogy ez csak a Hezbollahhal való konfliktusra vonatkozik, és nem foglalja magában a gázai tűzszünetet, bár folyamatban vannak lépések egy ilyen megállapodás véglegesítésére is.

A tisztviselő megjegyezte, hogy Izrael és Libanon várhatóan órákon belül reagál a tűzszüneti felhívásra.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán ülést tartott az izraeli-libanoni határról.

Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter a tűzszünettel kapcsolatban kijelentette: „Számítunk arra, hogy mindkét fél haladéktalanul elfogadja azt, hogy megvédjük a polgári lakosságot és lehetővé tegyük a diplomáciai tárgyalások megkezdését”.

„Franciaország készen áll arra, hogy elkerülje a regionális háborút. Hölgyeim és uraim, használjuk ki, hogy ezen a héten számos vezető jelen van New Yorkban, hogy diplomáciai megoldást kényszerítsünk ki, és megakadályozzuk az erőszak körforgását” – mondta.

Izrael a bármelyik pillanatban megindíthatja a hadjáratot a Hezbollah ellen – Neokohn

A Hezbollah elleni háború nagyon is reális lehetőségnek látszik – írja az Israel Hayom.