Donald Trump “porig bombázná” az életére törő irániakat

Donald Trump szerdán azt mondta, hogy Iránt „porig kell bombázni”, ha az iszlám köztársaság részt vesz egy amerikai elnökjelölt vagy volt elnök elleni merényletben.

Trump megjegyzései azután hangzottak el, hogy az amerikai hírszerzés a republikánus jelölt életére irányuló iráni fenyegetésekre figyelmeztetett az elmúlt hónapokban elkövetett két merénylet után.

„Két merényletkísérletet követtek el az életem ellen, és ezekben lehet, hogy Irán is érintett – valószínűleg az” 

– mondta Trump egy észak-karolinai kampányrendezvényen.

„Ha én lennék az elnök, tájékoztatnám a minket fenyegető országot, ebben az esetben Iránt, hogy ha bármit tesznek, hogy kárt tegyenek ebben a személyben, akkor a legnagyobb városaitokat és magát az országot is porig bombázzuk” – tette hozzá.

Trump a továbbiakban azt mondta, hogy őt és az Egyesült Államokat „nagyon közvetlenül fenyegette meg Irán”, és hogy határozott üzenetet kell eljuttatni Teheránhoz, hogy a legsúlyosabb következményekkel járna, ha részt venne egy amerikai elnök vagy elnökjelölt megölésére irányuló összeesküvésben.

FBI: Merénylőket béreltek fel Biden, Donald Trump és Nikki Haley meggyilkolására – Neokohn

Chuck Grassley republikánus szenátor hozott nyilvánosságra egy Iránról szóló FBI-jelentést. Az FBI is megszólalt az ügyben.

„A legjobb módja ennek az elnöki hivatalon keresztül, hogy (ha) bármilyen támadást követnek el korábbi elnökök vagy elnökjelöltek ellen, akkor az országot porig bombázzuk” – tette hozzá.

Trump azt is „furcsának” nevezte, hogy Maszúd Peszeskján iráni elnök a héten New Yorkban tartózkodik, és jelentős védelemben részesül, mivel részt vesz az ENSZ Közgyűlésén, még akkor is, amikor a fenyegetésekről szóló hírek napvilágot láttak.

„Nagy biztonsági erők őrzik őt, és mégis fenyegetik korábbi elnökünket”

– mondta Trump, utalva önmagára.

Az Egyesült Államok az ENSZ-szel kötött szerződése és saját törvényei alapján köteles biztosítani a közgyűlésen tartózkodó külföldi államfők biztonságát.

Irán visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint megpróbálta megölni Trumpot idén nyáron, azután, hogy július 13-án egy fegyveres tüzet nyitott egy pennsylvaniai nagygyűlésen, megölve egy embert és megsebesítve az elnökjelöltet.

Figyelmeztette Donald Trumpot a hírszerzés: Irán meg akarja ölni őt – Neokohn

Közleményt adott ki a republikánus elnökjelölt kampánystábja.

Napokkal később Trump a közösségi médiában azt írta, hogy ha Irán valóban megöli őt, „remélem, hogy Amerika eltörli Iránt, letörli a Föld színéről”.

Egy amerikai szenátusi bizottság a pennsylvaniai nagygyűlésen Trumpot körülvevő biztonsági intézkedésekről szóló, rendkívül kritikus jelentésében megjegyezte, hogy az amerikai titkosszolgálat elit mesterlövészeinek bevetésére

„az [iráni] fenyegetésről szóló »hiteles hírszerzési információkra« válaszul került sor”.

Augusztusban az Egyesült Államok bejelentette, hogy meghiúsította egy Teheránhoz kötődő pakisztáni tervét, hogy merényletet kövessen el egy amerikai tisztviselő ellen, bosszúból a 2020-ban egy Trump akkori elnök által elrendelt amerikai csapásban megölt Kasszem Szolejmáni iráni tábornok haláláért.

A szaúdi koronaherceg attól tart, hogy Izrael miatt fogják megölni – Neokohn

Mohammed bin Szalmán szerint az életébe kerülhet az Izraellel való normalizáció. Mutatjuk a részleteket!