Két vállra fektette az izraeli turizmust az egy éve kitört háború

A gázai háború megnehezítette az izraeli turisztikai szektor kilábalását a COVID-19 válságból.

Az 5785-ös zsidó újév előestéjén az izraeli turisztikai minisztérium beszámolót tett közzé az ország turisztikai iparának a háborús év utáni állapotáról, valamint az Izraelen belül kitelepítettek tízezreinek ellátása érdekében erőfeszítéseiről. Utóbbiak közül sokakat szállodákban helyeztek el ideiglenesen – olvasható a jns.org cikkében.

Izrael mintegy 18,7 milliárd sékel (1800 milliárd forint) veszteséget szenvedett el a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák, míg 756 millió sékelt (72,7 milliárd forint) a belföldi turizmus visszaesése miatt a minisztérium szerint.

A gázai háború kitörése óta mintegy 853 ezer turista lépett be az országba, főként (csökkenő sorrendben): az Egyesült Államokból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Oroszországból és a Fülöp-szigetekről.

A Vaskardok háború megnehezítette az izraeli turisztikai szektor kilábalását a COVID-19 válságból. A háború kitöréséig úgy tűnt új beutazási rekordot könyvelhet el a turisztikai szektor 2023-ban, amely még a 2019-es 4,5 milliós látogatószámot is meghaladja.

Végül 2023-ban csupán 3 millió turista belépést regisztráltak Izraelbe, míg idén mindössze egymillió turista várható.

Az Izraelbe látogatók többsége tavaly zsidó volt (62 százalék), 29 százalékuk pedig keresztény (főleg katolikus és evangéliumi keresztény).

A beutazók körülbelül 44 százaléka barátok és családtagok meglátogatása miatt érkezett, 28 százalékuk a turizmust jelölte meg látogatásának okaként, 13 százalékuk pedig üzleti célból jött. A turisták 73 százaléka járt már korábban Izraelben.

Egy izraeli vállalkozó Hollywoodot csinálna a Negev-sivatagból! – Neokohn

Franco Dan Kalonymus ambiciózus tervvel állt elő a terület fellendítésére és benépesítésére.

Az evakuáltak közül 68 712-en még nem tértek vissza otthonaikba, többségük az északi településekről származik.

Közülük 15 599-en szállodákban vannak elszállásolva.

Nem sokkal a háború kezdete után Haim Katz idegenforgalmi miniszter felhatalmazást kért és kapott a konfliktuszónában élő lakosok evakuálásának irányítására.

A minisztérium bevonása az evakuálás irányításába mintegy 5,2 milliárd sékelt (500 milliárd forintot) takarított meg az államnak a szállodai elhelyezéssel kapcsolatos ügynöki jutalékok megszüntetésével, valamint a szállodai árak és az egyéb szálláslehetőségeket választó evakuáltaknak nyújtott támogatások közötti differenciálás miatt.  

„Az evakuáltakkal való személyre szabott és érzékeny bánásmódunk segített megerősíteni a hátország ellenálló képességét az elhúzódó hadjárat alatt”

– mondta Katz.

Az evakuálás eddig 8,6 milliárd sékelbe (827 milliárd forintba) került, ebből 5,5 milliárd sékelt (530 milliárd forintot) a szállodáknak, további 3,2 milliárd sékelt (300 milliárd forintot) pedig szállásköltség-támogatásként fizettek ki.

„Azon dolgoztunk, hogy megőrizzük a turisztikai ipar számára szükséges infrastruktúrát és folytatjuk erőfeszítéseinket a turizmus ösztönzésére még ezekben a nehéz időkben is” – mondta Katz.

A turisztikai válság ellenére a minisztérium továbbra is számos támogatási kérelmet kap szállodaépítésre és -bővítésre. A 2023-as évben 2122 szállodai szoba építését támogatták.

A háború kezdete óta hét szálloda nyílt meg a minisztérium támogatásával, 765 szobával bővítve a meglévő kínálatot.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Történetének legdrágább háborúját vívja jelenleg Izrael – Neokohn

Brutális összegeket emészt fel a terroristák elleni háború.