Hírfolyam: Megindult az iráni támadás, ballisztikus rakéták záporoznak Izraelre

Irán eddig soha nem látott mértékű támadást indított Izrael ellen. Folyamatosan frissülő hírfolyamunk.

23:00 

„Elítéljük az Izrael ellen elkövetett támadást. Imádkozunk az izraeli nép biztonságáért ezekben a sötét órákban”

– írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök az iráni támadás után.

Orbán Viktor on X (formerly Twitter): „We condemn the attack carried out against Israel. We pray for the safety of the Israeli people in these dark hours. / X”

We condemn the attack carried out against Israel. We pray for the safety of the Israeli people in these dark hours.

21:40

A WSJ azt írja, hogy arab tisztviselők szerint Izrael egyértelmű üzenetet küldött Iránnak, hogy válaszolni fog minden izraeli területet ért támadásra, legyen az bármilyen kicsi vagy nagy, és nem számít, hogy vannak-e áldozatok vagy sem.

Izrael kifejezetten azt mondta, hogy közvetlenül Irán nukleáris vagy olajipari létesítményeit fogja támadni, mondták a tisztviselők.

20:51

Az Izraelt ért súlyos rakétatámadást követően konzultáltunk a tel-avivi nagykövetségünket vezető ügyvivővel, miután lefújták az egyórányi légiriadót – írja Szijjártó Péter.

A nagykövetségen dolgozó munkatársak és családjaik jól vannak. Jelenleg 426 konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár tartózkodik Izraelben. Aki bajba kerül, kérjük, azonnal lépjen kapcsolatba a tel-avivi képviseltünkkel vagy a Külügyminisztérium Call Centerével!

Továbbra is arra kérünk mindenkit, hogy csak abszolút halaszthatatlan esetben utazzon a térségbe és mindenképpen regisztráljon indulás előtt konzuli védelemre! – tette hozzá a külügyminiszter.

20:41

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő közölte az Axios riporterével, Barak Raviddal, hogy „az iráni támadást Izrael és az USA visszaverte, és hatástalan volt. Ez egy nagy siker.”

20:38

Az IDF-re hivatkozva azt írja az izraeli 12-es csatorna, hogy az izraeli hadsereg már ma „este erőteljesen támadni fog az egész Közel-Keleten”.

Izrael „jelentős választ” fog adni az iráni támadásra – mondta egy izraeli tisztviselő az ABC Newsnak.

„Amit Irán eddig elszenvedett, az csak a bemelegítés volt

” – mondta a tisztviselő.

20:30

Az IDF azt állítja, hogy az Irán által ma este Izraelre kilőtt 180 ballisztikus rakéta közül „nagy számban” fogott el rakétákat az izraeli légvédelem.

Izrael légvédelme „hatékony” volt – állítja az IDF. Az Egyesült Államok is részt vett Izrael védelmében, mind az iráni fenyegetés észlelésével, mind a rakéták egy részének elfogásával.

Az IDF szerint „elszigetelt” becsapódások történtek Izrael középső részén és Dél-Izraelben.

Az izraeli légierő „képességeiben” nem keletkezett kár a támadás során, és az IAF gépei, légvédelme és légiforgalmi irányítása normálisan működik a hadsereg szerint.

20:26

Irán felfüggesztette az összes járatot a teheráni nemzetközi repülőtéren.

20:24

Ali Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője továbbra is biztonságos helyen tartózkodik, miután Teherán rakétákat lőtt ki Izraelre – közölte egy magas rangú iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel.

A legfelsőbb vezetőt azután szállították biztonságos helyre, hogy Izrael a múlt héten egy bejrúti légicsapásban meggyilkolta a Hezbollah terrorcsoport vezetőjét, Hasszán Naszrallahot.

20:10

A közösségi médiában terjedő felvételeken látható az iráni rakéták okozta pusztítás Izrael középső részén, többek között egy gederai iskolánál:

Emanuel (Mannie) Fabian on X (formerly Twitter): „Footage circulating on social media shows Iranian missile impacts in central Israel, including at a school in Gedera. pic.twitter.com/PGI9NPm3BR / X”

Footage circulating on social media shows Iranian missile impacts in central Israel, including at a school in Gedera. pic.twitter.com/PGI9NPm3BR

20:07

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy „a lehető leghatározottabban” elítéli az Izrael elleni iráni rakétatámadást, és azt mondta, hogy Iránnak azonnal le kell állítania a támadást.

„Sürgősen figyelmeztettük Iránt erre a veszélyes eszkalációra. Iránnak azonnal le kell állítania a támadást. Ez a régiót még inkább a szakadék szélére sodorja” – áll Baerbocknak az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében.

20:04

Ünnepi lövöldözés tört ki Bejrút déli külvárosaiban – közölte a libanoni állami média, miután Irán támadást indított Izrael ellen, megtorlásul a Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah meggyilkolásáért.

„Lövések hallatszanak automata fegyverekből a déli külvárosok területein, örvendezve az Irán által Izrael felé indított rakétáknak” – írja a libanoni nemzeti hírügynökség.

Az AFP tudósítója szintén lövések hangjáról számolt be a Hezbollah bejrúti fellegvárából, amelyet péntek óta súlyos izraeli támadások érnek.

19:56

Az izraeli légtér újra megnyílt – közölte az Izraeli Légügyi Hatóság. A fel- és leszállások várhatóan a következő órában folytatódnak.

19:53

A palesztin média arról számolt be, hogy az Izrael elleni iráni támadás következtében rakétasrapnelek megöltek egy férfit a Jerikó melletti faluban.

Ihab Hassan on X (formerly Twitter): „🚨BREAKING: An Iranian missile killed a Palestinian man in Jericho, West Bank-identified as Sameh Al Asali, originally from Gaza pic.twitter.com/ITfUcP3pK8 / X”

🚨BREAKING: An Iranian missile killed a Palestinian man in Jericho, West Bank-identified as Sameh Al Asali, originally from Gaza pic.twitter.com/ITfUcP3pK8

A férfit Sameh al-Aszlnak hívják, akit gázai származású munkásként azonosítottak.

19:52

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint Izrael válaszolni fog az országot ért iráni rakétatámadásra.

„Fokozott védelmi és támadási készültségben vagyunk, meg fogjuk védeni Izrael polgárait. Ennek [a rakétatűznek] következményei lesznek. Vannak terveink, és az általunk választott időben és helyen fogunk cselekedni” – közölte.

19:50

Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozatot adott ki az Izrael elleni iráni rakétatámadásról, amelyben azt írja, hogy „a világ lángokban áll”, mivel a jelenlegi amerikai vezetés hozzá nem értése miatt.

„Trump elnök alatt NEM VOLT HÁBORÚ a Közel-Keleten” – ÍRTA Trump, harmadik személyben utalva önmagára, és megismételve állításait, miszerint a Hamász október 7-i támadása nem történt volna meg, ha ő ül a Fehér Házban.

19:42

Irán rakétákat indított a dél-izraeli Dimona atomreaktor felé is, állítja Ehud Ya’ari izraeli újságíró, amelynek szerinte komoly következményei lesznek.

19:38

Daniel Hagari ellentengernagy, a IDF szóvivője szerint Iránból jelenleg nem várható további fenyegetés Izrael felé, ami azt jelzi, hogy a rakétatámadásnak vége.

A lakosokat nemrég értesítették, hogy egy óra múlva elhagyhatják az óvóhelyeket.

„A védekezés során végrehajtottunk néhány elfogást. Vannak becsapódások az ország központjában és a déli területeken” – mondta Hagari.

„Ebben a szakaszban még mindig végezzük az értékelést [a támadásról], de áldozatokról nincs tudomásunk”

– tette hozzá.

19:36

Gázában már ünneplik az Izraelt ért iráni támadást:

Eylon Levy on X (formerly Twitter): „Reports of celebrations in Gaza.I haven’t seen them this happy since October 7. pic.twitter.com/YuoMQJiFv4 / X”

Reports of celebrations in Gaza.I haven’t seen them this happy since October 7. pic.twitter.com/YuoMQJiFv4

19:27

Már 150-nél is több rakétát lőtt ki az iráni iszlamista rezsim a zsidó államra, ahol számos helyen szólaltak meg a légvédelmi szirénák és a lakosok nagy része óvóhelyekbe kényszerült. Az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint ketten könnyebben megsérültek a légvédelem által kilőtt rakéták repeszeitől. Lezárták az izraeli légteret, de az iráni rakéták miatt beszüntette a repülőjáratokat Jordánia és Irak is.

18:53

Egész Izraelben szólnak a légvédelmi szirénák.

Israel Defense Forces on X (formerly Twitter): „All Israeli civilians are in bomb shelters as rockets from Iran are fired at Israel. pic.twitter.com/bKXPdqMsBr / X”

All Israeli civilians are in bomb shelters as rockets from Iran are fired at Israel. pic.twitter.com/bKXPdqMsBr

Az IDF szerint Iránból ballisztikus rakétákat lőttek ki Izraelre.

Egyes izraeli médiajelentések szerint a támadás során több mint 100 ballisztikus rakétát lőttek ki az irániak.

Emanuel (Mannie) Fabian on X (formerly Twitter): „Sirens continue to sound across Israel amid an Iranian missile attack. Some media reports in Israel suggest that over 100 missiles have been launched in the attack. pic.twitter.com/BJ8R3H6XSw / X”

Sirens continue to sound across Israel amid an Iranian missile attack. Some media reports in Israel suggest that over 100 missiles have been launched in the attack. pic.twitter.com/BJ8R3H6XSw

Időközben megérkeztek az első felvételek is a rakéták becsapódásáról.

Joe Truzman on X (formerly Twitter): „What appears to be ballistic missiles fired from Iran coming down on Israeli. pic.twitter.com/8ynnEx0F66 / X”

What appears to be ballistic missiles fired from Iran coming down on Israeli. pic.twitter.com/8ynnEx0F66

Amikor Irán áprilisban megtámadta Izraelt, a számítások szerint a ballisztikus rakétáknak 12 perc alatt kellett volna elérniük Iránból Izraelt, a cirkálórakétáknak két óra, a drónoknak pedig mintegy kilenc óra kellett, hogy célba érjenek.

A Times által név nélkül idézett három izraeli tisztségviselő azt mondta, hogy Irán három katonai légi támaszpontot és „egy Tel-Avivtól északra fekvő hírszerzési központot” fog célba venni, amelyet állítólag már kiürítettek.

Bár áprilisban sikerült elkerülni a totális háborút, a Times által megkérdezett diplomaták és szakértők szerint most valószínűbb egy teljes körű háború,

„mivel Izrael várhatóan keményen visszacsap bármilyen újabb iráni támadás után”.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Szakértők szerint karnyújtásnyira vagyunk egy izraeli-iráni háborútól – Neokohn

Irán három katonai légi támaszpontot és „egy Tel-Avivtól északra fekvő hírszerzési központot” vehet majd célba a következő órákban.