„Halálos ítélet”: keresztényeket toloncolhatnak ki az Egyesült Államokból

A Trump-adminisztráció bevándorlási szigorításai miatt több keresztény menekültet is visszatoloncolhatnak Szíriába. 

Amerikában várhatóan hamarosan döntenek annak a 7000 szíriai menekültnek, köztük keresztényeknek a státuszáról, akik 2012 óta védettséget élveztek a kitoloncolással szemben. A jelenlegi védettség szeptember végén jár le, de a Trump-adminisztráció még nem döntött a meghosszabbításáról – írja a The Christian Post.

Az úgynevezett „ideiglenes védelmi státuszt” a Nemzetbiztonsági Minisztérium adja ki olyan bevándorlóknak, akik háború sújtotta országokból legálisan érkeztek Amerikába. A státusz abban segíti őket, hogy munkát tudjanak vállalni egészen addig, amíg az országukban helyreállnak a dolgok és hazamehetnek.

Ezt a rendszert még az Obama-adminisztráció indította el, Trump azonban 2016. augusztusában beszüntette, tehát a 2016-ban érkezett szíriaiak már nem voltak jogosultak a védett státuszra.

A keresztény szervezetek aggodalmukat fejezték ki, mivel a nemzetbiztonsági tárca élére egy keményvonalas bevándorlásellenes politikust neveztek ki júniusban. Ken Cuccinelli a minisztérium dolgozói szerint szkeptikus az olyan kiskapukkal szemben, mint az ideiglenes státusz.

https://neokohn.hu/2019/05/05/a-nepirtas-hataran-a-keresztenyuldozes/

Jameson Cunnigham, az Amerikaiak egy szabad Szíriáért elnevezésű nonprofit szervezet szakembere a The Christian Postnak elmondta, hogy pont akkor kerülnek nehéz helyzetbe az egyébként a 7000 fő töredékét képező szíriai keresztények, mikor a helyzet csak romlik az anyaországukban.

„Trump elnök, Pence alelnök és Pompeo külügyminiszter is mindig hangsúlyozta, hogy mennyire fontos az üldözött keresztények védelme” – emlékeztetett Cunnigham.

Jelenleg nagyon nehéz legálisan menekültstátuszt kapni az Egyesült Államokban, ezért egyfajta kiskapuként használja a kormányzat az ideiglenes státuszt. A rendszer sokkal könnyebben ad azoknak a gazdasági bevándorlóknak amnesztiát, akik a mexikói határon át jutottak az országba. Ez a jelenség már hosszú évtizedes öröksége az amerikai bevándorlási rendszernek.

A szíriai keresztények „hazaküldése” egyenlő lenne a halálos ítéletükkel. Néhány hete a Voice of America írta meg, hogy az ISIS egy keresztény templomban robbantott Szíria északkeleti részén. A lap által megszólaltatott szakértő szerint egyre több támadásra lehet számítani a „kalifátusát” szinte teljesen elvesztett terrorszervezettől.

Szíriai keresztények Washingtonban. Fotó: The Christian Post

A Szíria és Irak területén élő keresztényeket az elmúlt évtizedek háborúi és az Iszlám Állam megtizedelte.

Ahogy lapunk is megírta, a 2000-es évek elején még 1.5 millió volt az úgynevezett asszír keresztények száma mára azonban ez 150-300 ezer főre csökkent. Szíria területén a kurd fennhatóságú részeken maradt a legtöbb keresztény.

A Trump-adminisztráció azt hangsúlyozta, hogy ők saját hazájukban szeretnék segíteni a keresztényeket. A keresztény szervezetek reménykednek benne, hogy a szigorítások ellenére meghosszabbítják a szíriaiak státuszát.

Májusban nagy figyelmet keltett a brit kormány felmérése, amely szerint a kereszténység a legveszélyeztetettebb vallási felekezet, amelynek tagjait a Közel-Keleten már-már az eltűnés esélye is fenyegeti.”

Jeremy Hunt külügyminiszter a felmérésről úgy vélte, hogy a nyugati világ politikai korrektsége miatt eddig erre a tényre nem fordítottak kellő figyelmet.

Irakban például az irbili érsek szerint 1400 év üldöztetés után kihalás fenyegeti a helyi keresztény közösséget. Amióta Amerika megbuktatta Szaddám Husszein uralmát 2003-ban, Bashar Warda szerint a keresztények száma 83%-kal, 1,5 millióról csupán 250 ezerre csökkent.

Bár az Iszlám Állam kalifátusa vereséget szenvedett, a keresztényektől eltulajdonított templomok, kolostorok és otthonok nem kerültek visszaszolgáltatásra, és keresztény családok tízezrei döntöttek úgy, nem térnek vissza hazájukba.

Keresztényüldözés keleten, cinizmus nyugaton – Neokohn

A közel-keleti üldöztetés persze nem vethető össze a nyugati keresztényellenességgel, de magyarázatot ad arra, miért közömbösek a vezetők. Hajdú Tímea írása.